Uručene motorne sanke Gorskoj službi spašavanja Bihać

U okviru projekta Evropske unije za pomoć u upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini, jučer su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) uručili motorne sanke Gorskoj službi spašavanja Bihać koje će se koristiti u svrhe spašavanja ne samo unesrećenih migranata i izbjeglica koji preko planine Plješevica žele da dođu do zemalja Evropske unije, nego i planinara i osoba koje se nađu u nesretnim situacijama na ovom području. Uručenju su prisustvovali g. Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH i koordinator za Zapadni Balkan i načelnik GSS stanice Bihać, g. Ermin Lipović sa ostalim članovima Gorske službe. Rentanje i kupovina motornih sanki je omogućena zahvaljujući novčanim sredstvima koje je obezbijedila Evropska unija.

 “Motorne sanke su obezbijeđene, ne samo zbog potrebe migranata i izbjeglica koji ostanu zarobljeni prilikom pokušaja prelaska granice, nego i građana Unsko-sanskog kantona koji se nađu u sličnoj nevolji”, riječi su Petera Van der Auwerarta iz IOM-a.

Gorska služba spašavanja  Bihać je u protekloj godini imala niz uspješnih akcija spašavanja migranata i izbjeglica na planinama u Unsko-sanskom kantonu.