Obavljeni besplatni ljekarski pregledi za djecu migrante i izbjeglice

Oko stotinjak djece migranata i izbjeglica smještenih na nekoliko lokacija u Bosni i Hercegovini obavilo je ljekarske preglede, čime je ispunjen jedan od glavnih preduslova za njihovo uključivanje u obrazovni sistem. U saradnji sa domovima zdravlja u Mostaru, Hadžićima i na Ilidži, besplatni sistematski ljekarski pregledi pruženi su djeci koja borave u Prihvatnom centru „Ušivak“ u Hadžićima i izbjegličkom kampu “Salakovac”, te djeca koja sa porodicama borave u “House for All” na Ilidži. Zdravstveno stanje ukupno 94 pregledane djece je zadovoljavajuće.

Uz finansijsku podršku Evropske unije, u decembru 2018. godine World Vision BiH je u saradnji sa UNICEF-om, pokrenuo niz aktivnosti u cilju uključivanja djece migranata i izbjeglica u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini. World Vision BiH odlučan je nastaviti raditi, u saradnji sa lokalnim partnerima i drugim međunarodnim organizacijama na poboljšanju uslova života za djecu migrante i izbjeglice, kao i njihove porodice,

Stvaranje preduslova za uključivanje djece u obrazovni sistem u BiH dio je projektaEU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” kojeg finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om.

Europa.ba