Uz podršku Evropske unije, prve migranske porodice se useljavaju u renovirani objekat bivšeg Đačkog doma Borići

Prve migrantske porodice useljavaju se u renovirani objekat Đačkog doma Borići u Bihaću, koji im je služio kao privremeni prihvatni smještaj tokom proteklih mjeseci.

Naime, još u oktobru 2018. godine je popravljen krov objekta, a zatim su postavljeni vrata i prozori kako bi osigurali zaštitu od kiše i hladnog vremena. Također, postavljena je ograda unutar i oko objekta. Ove aktivnosti podržali su USAID/Office of Transition Initiatives i Evropska komisija.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije, rekonstrukcija trećeg sprata objekta je započeta 29. oktobra 2018. godine. Početkom decembra, migranti i izbjeglice koji su bili smješteni u prostorijama đačkog doma, su izmješteni u obližnji privremeni prihvatni centar Bira kako bi se nastavilo sa radovima na rekonstrukciji kompletnog objekta. U okviru rekonstrukcije, postavljena je unutrašnja i vanjska stolarija, nove instalacije vode i kanalizacije, kompletno su renovirani sanitarni čvorovi, instalacije jake i slabe struje, obrađeni svi unutrašnji zidovi, plafoni sa termoizolacijiom, te postavljeni pregradni rigips zidovi.

U prethodnim danima, Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) je organizovala aktivnosti za učenike likovnog smjera Srednje umjetničke škole “Nusret Keskin – Braco” iz Bihaća koji su oslikali prostoriju namijenjenu za igraonicu i prostor za druženje za djecu migranata koja će boraviti u objektu.

Projekt “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH“, za koji je Evropska unija doznačila više od 7,2 miliona eura, je implementiran od strane Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om.

Europa.ba