Pripravnički angažman za 11 osoba sa invaliditetom

Jedanaest osoba sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, uskoro će početi svoj pripravnički angažman, nakon što su potpisali ugovore o saradnji sa predstavnicima jedanaest poduzeća, ustanova i organizacija. Ugovori su potpisani 18. i 19. decembra u Sarajevu i Mostaru, a ova saradnja između poslodavaca i osoba sa invaliditetom je omogućena u okviru projekta “POWER” koji finansira Evropska unija, a implementira Caritas Bosne i Hercegovine.

Pripravnički angažman podrazumijeva kratkoročnu priliku osobama s invaliditetom za razvijanje profesionalnih vještina, stjecanje radnog iskustva i razumijevanje radnih zadataka. Pripravnici su osobe s invaliditetom, s najmanje 50 % invaliditeta, do 35 godina starosti i koje nemaju radno iskustvo, odnosno evidentirane su u službama za zapošljavanje kao nezaposlene osobe.

Svoj pripravnički staž, u trajanju od jedne godine, pripravnici će obavljati u poduzeću ALFA THERM, Ustanovi „Dječji vrtići“ Mostar, Domu za stare i iznemogle „Betanija“ iz Čapljine, Logoviti, u poduzeću DI & Dž iz Mostara, zatim na Univerzitetu u Sarajevu, Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije, Udruženju amputiraca Istočno Sarajeva, u organizaciji Youth for Peace, udruzi ProReha i u pučkoj kuhinji Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Zlatko Malić iz Caritasa Bosne i Hercegovine, naglasio je  važnost ovog događaja, ali i zajedničkog rada na pružanju konkretne pomoći osobama s invaliditetom. Malić je podsjetio sve poslodavce na ozbiljan pristup prilikom mentoriranja pripravnika, kazavši kako je uloga mentora da budu poveznica između organizacije, pripravnika i projekta POWER.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora, predstavnici poslodavaca još jednom su izrazili spremnost da angažiraju osobe s invaliditetom kao pripravnike, koji će obavljati različite poslove tijekom pripravničkog angažmana.  Pripravnički angažman jedan je od prvih koraka u ispunjavanju prava na rad osobama s invaliditetom koji će im pomoći u rješavanju statusa zaposlenika.

Projekt P.O.W.E.R. je dvogodišnji projekat koji finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459,776 eura, od čega Evropska unija finansira 390,800 eura. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara.