Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime Evropske unije povodom Dana ljudskih prava, 10. decembra 2018.

Na današnji dan, prije 70 godina, države članice Ujedinjenih nacija okupile su se kako bi usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Ovaj iskorak je ujedinio svijet nakon najveće tragedije u historiji čovječanstva. Otad smo postigli znatan napredak.

Univerzalna deklaracija se pokazala kao kamen temeljac međunarodnog prava o ljudskim pravima na temelju kojeg su mnoge zemlje izgradile snažnu i otpornu strukturu za zaštitu ljudskih prava. Danas je broj onih koji žive u odgovarajućim uslovima ljudskih prava veći nego ikada ranije u historiji čovječanstva. Sedamdeseta godišnjica Univerzalne deklaracije pravi je trenutak da se podsjetimo kako su ljudska prava imala sveobuhvatan utjecaj na naša društva.

Upravo je iz ovog razloga Evropska unija, zajedno s zemljama partnerima iz različitih dijelova svijeta, pokrenula inicijativu „Uspješne priče o ljudskim pravima“, koje pokazuju svijetu da promocija i poštivanje ljudskih prava jačaju temelje naših društava i omogućuju njihov razvoj.

Iako te priče u nama mogu buditi nadu i optimizam, ljudska prava ne možemo uzimati zdravo za gotovo. Svjesni smo toga s kojim se problemima ljudi širom svijeta suočavaju: s kršenjima ljudskih prava, ugrožavanjem demokratije i smanjivanjem prostora za djelovanje civilnog društva.

Od donošenja Univerzalne deklaracije, civilno društvo i aktivisti u oblasti ljudskih prava doprinijeli su promociji i zaštiti ljudskih prava kroz miroljubiv dijalog i izgradnju pluralističkih demokratija.

U svijetu se sve više pojačava pritisak na slobodu govora i djelovanje civilnog sektora, kroz nasilne napade, prisilne nestanke i represivne režime evidentiranja. EU nastavlja i dalje snažno podržavati civilno društvo i nastavit ćemo s naporima da djelujemo i suprotstavljamo se uznemiravanju i zastrašivanju civilnog društva, uključujući organizacije žena i mladih. Podrška aktivistima u oblasti ljudskih prava, uključujući ljudska prava žena, jeste u samom središtu vanjske politike Evropske unije i oblasti ljudska prava i jedan od njenih glavnih prioriteta. EU je vodeći svjetski donator lokalnim organizacijama civilnog društva, sa iznosom od preko dvije milijarde eura koji se osiguravaju svake godine, a što čini dvije trećine ukupne globalne podrške.

Danas, EU također potvrđuje svoje čvrsto opredjeljenje multilateralnom sistemu ljudskih prava kao platformi putem koje međunarodna zajednica najbolje može odgovoriti na kršenje ljudskih prava i tražiti odgovornost, na međunarodnoj i na regionalnoj razini. Kroz primjenu međunarodnog okvira ljudskih prava unutar naše Unije, pridržavamo se istih standarda koje očekujemo od svojih partnerskih zemalja širom svijeta. To znači i da kontinuirano nastojimo poboljšati situaciju u području ljudskih prava i u Uniji i izvan nje.

Na taj način nastavljamo poštivati obavezu koju smo preuzeli prije 70 godina, u čijem središtu leži temeljna činjenica da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka te da svi moramo djelovati u duhu poštovanja i solidarnosti.