EU podrška zdravstvenom i obrazovnom sektoru u BiH: Proširenje Kliničkog centra na Paprikovcu u medicinski kampus

Završna radionica tehničke pomoći za projekat Medicinskog fakulteta, Centra za obrazovanje i istraživanje, Fakulteta za zdravstvenu njegu i Srednje medicinske škole u Medicinskom kampusu održana je 3. decembra 2018. godine u Banjaluci. Tehničku pomoć finansira Evropska unija sa 880.000 eura preko Investicionog fonda za zapadni Balkan (WBIF) i biće završena u decembru 2018. godine, omogućavajući početak ove značajne investicije za zdravstveni i obrazovni sektor u Bosni i Hercegovini.

Po završetku ove tehničke pomoći, projekat će biti spreman za implementaciju, koja bi trebala početi u drugoj polovini 2019. godine, sa ciljem pružanja boljih usluga svim građanima i zdravstvenom osoblju Republike Srpske. Projekat će takođe olakšati pružanje bolje zdravstvene edukacije koja obuhvata spektar od dodiplomskih do postdiplomskih studija i razvit će konkurentan Medicinski istraživački centar koji će se opredeliti za regionalno i međunarodno priznanje Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Tokom tog sastanka održano je i potpisivanje Deklaracije o politici upravljanja otpadom koja je pripremljena u okviru iste tehničke pomoći. Direktori Univerzitetskog kliničkog centra, Medicinskog fakulteta i Srednje medicinske škole potvrdili su zajednički angažman svojih institucija po pitanju provođenja Integrisanog programa za upravljanje otpadom na lokaciji Paprikovac. Program će optimizovati ispravno i bezbjedno sakupljanje / uništavanje / odlaganje komunalnog i zdravstvenog otpada (zaraznog, oštrog, pato-anatomskog, farmaceutskog, citotoksičnog, hemijskog, teških metala i tokova radioaktivnog otpada). To će olakšati smanjenje učestalosti medicinskih nezgoda i epidemijskih slučajeva koji proizilaze naročito iz zdravstvenog otpada.

Krajnji korisnici i sve zainteresovane strane su izrazili zadovoljstvo rezultatima projekta i istakli da će projekat značajno doprinijeti zdravstvenom i obrazovnom sektoru u Republici Srpskoj na svim nivoima.

Evropska unija je putem WBIF-a do sada objezbedila grantove od 1,68 miliona eura za pripremu projekata. Tehničku pomoć nudi IPF4 konzorcijum koji vodi COWI A/S iz Danske. Budžet za implementaciju projekta iznosi oko 47,5 miliona evra, uključujući izgradnju i opremanje objekata, koji će pored lokalnih fondova, finansirati Evropska investiciona banka (EIB).

Europa.ba