Ambasador Wigemark pozvao na rješavanje pitanja segregacije u školama

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, otvorio je 3. decembra u Sarajevu konferenciju na kojoj je predstavljen izvještaj Misije OSCE-a u pod nazivom „Dvije škole pod jednim krovom:“Najvidljiviji primjer diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini“.

Izvještaj opisuje praksu „dvije škole pod jednim krovom“ kao najvidljiviju manifestaciju diskriminacije u obrazovnom sistemu BiH i sadrži preporuke o ostvarenju vizije o mirnoj, stabilnoj i multietničkoj BiH.

Segregacija djece u školama je kršenje ljudskih prava. Ovaj problem se mora riješiti“, naglasio je ambasador Wigemark.

Uvodne govore održali su ambasadori OSCE-a Bruce Berton, Republike Italije Nicola Minasi i ambasadorice SAD-a Maureen Cormack.

Ova prilika je iskorištena i za prikazivanje kratkog filma “Vizija jedinstva: Jajački srednjoškolci za multietnični obrazovni sistem”, nakon čega je uslijedila prezentacija Izvještaja i kratka diskusija.

Praksa segregacije u školama poznata pod nazivom “Dvije škole pod jednim krovom” pristuna je u 56 škola (na 28 lokacija) u Bosni i Hercegovini uključuljući i osnovne i srednje škole.

Izvještaji na službenim jezicima BiH i na engleskom jeziku dostupni su na sljedećem linku:

https://www.osce.org/mission-to-bosnia-and-herzegovina/404990

Europa.ba