Podrška mladim profesionalcima za uspješniji i učinkovitiji proces EU integracija

Program Evropske unije za mlade profesionalnce na Zapadnom Balkanu je do sada imao pozitivan utjecaj na unapređenje i poboljšanje dva stuba procesa pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji – reformu javne uprave i regionalnu saradnju. Nova, treća faza programa je predstavljena u EU info centru 28. novembra s pet mladih bh. profesionalaca koji će se pridružiti svojim kolegama u regionalnom programu obuke i razmjene.

“Ovo je treći put da pokrećemo ovaj program razmjene, okupit ćemo 30 učesnika iz regiona od toga pet iz BiH. Za Evropsku uniju, ova inicijativa je veoma bitna jer će pomoći unaprijediti razmjenu mladih profesionalaca u regionu kako bi razmijenili iskustva, umrežili se i bolje upoznati sa širom evropskom zajednicom,” rekao je Krassimir Nikolov, šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije Evropske unije u BiH. “Do sada smo uložili 1,7 miliona eura u ovaj program i bitno nam je podržati mlade državne službenike jer će oni u budućnosti nositi značajan teret napretka Bosne i Hercegovini u procesu evropskih integracija,” dodao je Nikolov.

Adis Palo i Kerim Hodžić, iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Liljana Đurić iz Ureda za evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Nejra Sarić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i Tamara Bajkuša iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vijeća ministara BiH su pet mladih profesionalaca iz Bosne i Hercegovine koji će se u decembru ove godine priključiti programu Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu.

“Obuke u oblasti evropskih integracija u važnim evropskim centrima su iznimno važne za mlade državne službenike i administrcije zemalja iz kojih dolaze. Oni su upravo ti koji bi trebali biti nostielji promjena koji proces integracija kao takav nameće, a dodatna vrijednost programa je regionalna saradnja koja će im zasigurno pomoći u daljem radu,” rekla je Maja Rimac-Bjelobrk, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na osnovnu poticajnih rezultata pilot faze programa, ove godine je ponovno odabrano 30 mladih državnih službenika iz regiona, te pet njih iz Bosne i Hercegovine. Mladi profesionalnci će 2. decembra otputovati u Pariz gdje će prisustvovati dvosedmičnoj obuci u upravljanju javnim politikama na Univerzitetu Science Po, a nakon toga će prisustvovati obukama na Koledžu Evrope u Brižu, tokom februara 2019.godine. Nakon završetka programa obuke, državni službenici će prisustvovati regionalnoj razmjeni iskustava u martu i aprilu 2019. te regionalnoj konferenciji u maju 2019.godine.

U ime implementatora projekta, Larisa Halilović, direktorica British Council-a Bosne i Hercegovine je pozdravila novu generaciju učenika i naglasila da je najvrijednije iskustvo programa do sada bila mogućnost umrežavanja, razvoj kapaciteta i razmjene iskustava širom regiona.

Za više informacija o programu posjetite: http://Eu4wb6.com/

Europa.ba