Studija: Trgovina osigurava više od 36 miliona radnih mjesta u cijeloj EU

Brisel, 27. studenoga 2018.

U dvjema novim studijama koje je danas objavila Europska komisija ističe se sve veća važnost izvoza EU u stvaranju mogućnosti zapošljavanja u Europi i izvan nje.

Izvoz iz EU u ostatak svijeta važniji je nego ikada jer osigurava 35 miliona radnih mjesta u cijeloj Europi, dvije trećine više nego u 2000. Na 14 miliona tih radnih mjesta zaposlene su žene. Osim toga, izvozom iz EU u ostatak svijeta u EU se stvara dodana vrijednost od 2,3 milijarde eura.

Od početka mandata ove Komisije 2014., broj radnih mjesta otvorenih zahvaljujući izvozu povećao se za 3,5 miliona. Ta su radna mjesta u prosjeku 12 % bolje plaćena nego radna mjesta u ostatku gospodarstva.

Komesarka za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: „Zahvaljujući ovoj studiji sasvim je jasno da trgovina osigurava radna mjesta. Izvoz iz EU u ostatak svijeta osigurava prihode golemom i sve većem broju građana u svakom kutku Europe. Postotak žena koje rade na takvim radnim mjestima gotovo je 40 %. Trgovina s EU-om osigurava i milijune radnih mjesta daleko izvan granica EU, među ostalim u zemljama u razvoju. To je još jedan dokaz da trgovina može biti pozitivna za sve strane: ono što je dobro za nas, dobro je i za naše partnere diljem svijeta.”

Izvješće objavljeno danas, na Dan europske trgovinske politike, sadržava detaljne informativne članke s rezultatima za svaku državu članicu. Izvoz omogućuje otvaranje i osiguravanje radnih mjesta diljem EU-a, koja su sve mnogobrojnija. Najveća povećanja od 2000. dogodila su se u Bugarskoj (+312 %), Slovačkoj (+213 %), Portugalu (+172 %), Litvi (+153 %), Irskoj (+147 %), Estoniji (+147 %) i Latviji (+138 %).

Danas objavljene brojke ističu važan pozitivan učinak prelijevanja izvoza u svijet. Kada izvoznici u jednoj državi članici EU-a dobro posluju, od toga koristi imaju i radnici u drugim državama članicama. Poduzeća koja pružaju robu i usluge u okviru lanca nabave isto su na dobitku kada njihov krajnji klijent proda konačni proizvod u inozemstvo. Primjerice, francuski izvoz u ostatak svijeta osigurava otprilike 627 000 radnih mjesta u drugim državama članicama EU.

Naposljetku, izvoz EU u države širom svijeta osigurava gotovo 20 miliona radnih mjesta izvan EU. Ta su se radna mjesta više nego udvostručila od 2000. Primjerice, proizvodnja robe i usluga u Sjedinjenim Američkim Državama koje putem globalnih lanaca opskrbe postaju dio izvoza EU-a omogućuje postojanje više od milijun radnih mjesta u SAD-u.

Studija se osvrnula i na ravnotežu spolova, te je zaključila da je na poslovima koje osigurava trgovina u EU zaposleno gotovo 14 miliona žena.

Kontekst

Europska komisija identificirala je trgovinsku politiku kao ključnu komponentu Strategije 2020. Europske unije. S obzirom na brze promjene u strukturi globalnog gospodarstva, važnije je no ikada u potpunosti razumjeti kako trgovinski tokovi utječu na zapošljavanje. To je moguće samo uz pomoć prikupljanja sveobuhvatnih, pouzdanih i usporedivih podataka te analize kao podloge za kreiranje politika na temelju dokaza.

Vođeni tim ciljem, Zajednički istraživački centar Europske komisije i njezina Glavna uprava za trgovinu zajednički su izradili brošuru koja bi trebala biti važan alat za kreatore trgovinskih politika i znanstvenike.

Izvješće se nadograđuje na prvo izdanje iz 2015. i sadržava niz pokazatelja koji detaljno ilustriraju kakav je odnos trgovine i zaposlenosti u EU-u u cjelini te za svaku državu članicu EU pojedinačno, koristeći pritom kao glavni izvor novu bazu podataka World Input-Output Database za 2016. Informacije su dopunjene podacima o zaposlenosti po godinama, vještinama i spolu. Svi pokazatelji odnose se na izvoz EU u ostatak svijeta, kako bi odražavali opseg kreiranja trgovinske politike EU.

Više informacija

Obavijest s detaljnijim rezultatima

Interaktivna karta (28 informativnih članaka o državama članicama i 1 informativni članak o EU-u): Koliko radnih mjesta u vašoj državi osigurava izvoz?

Cjelovita studija – podaci i grafikoni

Studija o trgovini i dohotku

Ekonomistova napomena – objašnjenje podataka iz studije

Izvješće za 2015.

Web-stranica Dana europske trgovinske politike

Europa.ba