Umjetnost kao terapija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana djeteta, EU info centar je organizovao umjetničke radionice za djecu s poteškoćama u razvoju u Derventi, Širokom brijegu, Trebinju i Bihaću u cilju ukazivanja na potrebu jačanja svijesti o pravima djece s poteškoćama u razvoju. Uz podršku iskusnih terapeuta, učesnici su imali priliku iskazati kreativnost crtanjem, bojenjem i stvaranjem umjetničkih djela od gline.

“Radionica je veoma zanimljiva i voljele bismo nastaviti raditi s glinom i stvarati umjetnost,” rekle su Dragana i Nataša, učesnice radionice u Derventi koje su od gline pravile leptire i srca.

Likovne radionice i umjetnost uopšte su jako bitne za psihofizički razvoj djece kao i razvoj kreativnosti kako kod djece tako i odraslih. Ovakve likovne radionice doprinose boljoj socijalizaciji djece, utiču na podizanje njihovog samopouzdanja i međusobne komunikacije kroz rad i igru. Posebno su značajne za djecu sa poteškočama u razvoju jer im razni vidovi umjetnosti i ovakvih obuka daju osjećaj pripadnosti i doprinosa u razvoju društva kao njegovi ravnopravni članovi,” rekla je Snježana Domazet, moderatorica izložbe u Trebinju.

Umjetničke radionice za djecu s poteškoćama u razvoju pomažu u stvaranju osjećaja pripadnosti društvu. Kreirajući umjetnička djela kojima predstavljaju okolinu, pomažu doprinijeti razvoju kulture i jačanju svijesti građana o značaju kulture za cjelokupno društvo. Tema radionica kao što su okoliš su omogućile učesnicima slobodu izražaja, pruživši im mogućnost da promišljaju, analiziraju i kreativno se izraze.  

“Kreativne radionice s marginaliziranim skupinama društva od iznimnog su značaja prvenstveno zbog toga sto premoščuju jaz između dječije potrebe za izrazom i vanjskog svijeta punog izazova. S pedagoškog aspekta gledano radionice sličnog tipa  djeluju na proces socijalizacije polaznika i timski rad dok u slučaju pojedinog polaznika procesi koje prakticiramo razvijaju osjećaj vrijednosti i uvelike poboljšavaju motoričke vještine,” naglasio je Dalibor Nikolić, moderator radionice u Širokom brijegu.

Cilj radionica je bio poticanje saradnje i stvaranje okoliša povoljnog za slične inicijative, kako bi doprinijeli razvoju djece s poteškočama u razvoju i osigurali napredak izgradnjom samopouzdanja, osjećaja sigurnosti i novih mogućnosti. Cilj aktivnosti je omogućiti razvoj sredine u kojoj djeca mogu odrasti zaštićena, uz kvalitetno obrazovanje koje će im omogućiti razvoj njihovog punog potencijala.

Europa.ba