EUProLocal: Predstavljanje domaćih proizvođača hrane na Blidinje Gastro Festivalu

U okviru podrške Evropske unije i Vlade Njemačke razvoju lokalne privrede, u periodu od  16. i 17. novembra na području lokaliteta Masne Luke, održan je Blidinje Gastro Festival. Na festivalu su održane degustacije i prodaja lokalnih proizvoda, te organizirane radionice i tematske diskusije, kako bi se promovirala turistička ponuda sa ovog područja.

Blidinje Gastro Festival upriličen je u organizaciji Općine Posušje u saradnji sa Udrugom Visit Blidinje u okviru projekta „Razvoj turizma“, koji ima za cilj ojačati općinske kapacitete za razvoj turizma, kreiranje i promovisanje turističke ponude. Ovaj projekt sufinansira Europska unija i Vlada Njemačke u okviru zajedničkog programa za lokalnu samoupravu i gospodarski razvoj u BiH – EU ProLocal.

Opremanje lokacije Masne Luke i njena transformacija u centar promotivnih događaja ove regije, jedna je od uspješno završenih projektnih aktivnosti.

„EU podržava lokalni ekonomski razvoj u BiH kroz podršku malim i srednjim poduzećima i kroz podršku boljoj suradnji zajednica u turističkom i poljoprivredno-prehrambenom sektoru. To bi, također, trebalo potaknuti rast i mogućnosti zapošljavanja za ruralno stanovništvo“,  istaknula je Vesna Grković, voditeljica Programa za mala i srednja poduzeća i lokalni gospodarski razvoj u Delegaciji EU u BiH. „Istodobno, važno je da BiH unaprijedi poslovno okruženje na lokalnoj razini olakšanjem registriranja poslovanja, dobivanja dozvola, itd”, dodala je Grković.

Festival je poslužio kao platforma za promociju lokalno proizvedenih i uzgojenih proizvoda izlagača s područja općine Posušje i susjednih općina, Parka prirode Blidinje, te članica Udruge Visit Blidinje i Turističkog klastera Hercegovina, kao i za njihovo umrežavanje.

„Svjesni velikog turističkog potencijala koji nudi Park prirode Blidinje, ulažemo velike napore u uvezivanje malih proizvođača i obrtnika u cilju zajedničkog predstavljanja njihovih proizvoda i usluga na tržištu. Upravo ovakva ponuda trebala bi biti ogledalo turističke ponude ne samo Blidinja, nego i cijele regije. Blidinje Gastro Festival nam je, između ostalog, pružio prigodu i za to”, zaključio je načelnik Općine Posušje Branko Bago.

EU ProLocal finansira Evropska unija sa 9 miliona eura, i Vlada Republike Njemačke sa dodatna 4 miliona eura, a implementira GIZ BiH.

Europa.ba