Mladi u digitalnom dobu: Kako graditi karijeru u digitalnom dobu?

Vođeni idejom digitalizacije savremenog evropskog društva koje pruža značajne prilike za razvoj karijera mladih, EU info centar, u saradnji s Bit Alijasom je organizovao prvu u nizu edukativnih konferencija “Mladi u digitalnom dobu” 13. oktobra u Banja Luci.

“Znamo da Bosna i Hercegovina ima  nevjerovatne mlade ljude koji pomjeraju granice i stoga je bitno dati im priliku i potaknuti ih da istražuju, stvaraju i upoznaju svoje vršnjake. Ovom konferencijom, nastojimo okupiti novu generaciju digitalnih inovatora u Bosni i Hercegovini, lidere IT industrije, start-up preduzeća i mlade ljude koji se žele uvezati i učiti,” istakla je Viara Valtchanova, predstavnica Regionalnog ureda u Banja Luci Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija podržava razvoj inovacija i posvećena je ulaganju u istraživanje i razvoj, kako bi se postigao veći utjecaj i unaprijedile mogućnosti za rast i razvoj. “Svjesni smo tranformativne moći nauke i tehnoloških inovacija – naprimjer, digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka ekonomije,” dodala je Valtchanova i naglasila napore Evropske unije u promovisanju razvoja povezivanja regiona i unapređenja digitalnih vještina budućih inovatora i IT stručnjaka.

Cilj konferencije je donijeti nove perspektive i različita poimanja ključnih pitanja upoznavanja mladih sa svim karijernim mogućnostima u IT sektoru, i generalno, u digitalnom okruženju. “Veliki broj mladih iz Banja Luke i regiona je došao danas čuti priče uspješnih mladih osoba. Njihovim pričama želimo motivisati mlade da ostanu u Bosni i Hercegovini i predstaviti im mogućnosti za izgradnju karijere,” rekao je Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse, vodećeg udruženja IT kompanija u Bosni i Hercegovini. Članice IT kompanije čine oko 70% IT tržišta u Bosni i Hercegovini te su prepoznali značaj upoznavanja mladih s širokim spektrom mogućnosti u ovom perspektivnom sektoru.

“Mladi često misle da moraju biti genijalci da bi se bavili programiranjem, što naravno nije istina, i što im danas želimo pokazati. Moja priča je puna padova i uspona i njom želim motivisati mlade ljude,” rekao je Ognjen Šipka, mladi programer i jedan od govornika konferencije.

Konferencija u Banja Luci je okupila preko 350 učenika srednjih škola iz Banja Luke i regiona, lidere IT industrije, stručnjake za ljudske resurse i mlade IT stručnjake koji se žele umrežiti, steći nova iskustva i čuti uspješne i inspirativne priče mladih u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba