Regionalna saradnja prioritet Evropske unije

Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju boravila je danas u Sarajevu i sastala se s predstavnicima organizacija civilnog društva i korisnicima projekata koje finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Ruiz je posjetila Vijeće za regionalnu saradnju u Sarajevu i sudjelovala u ceremoniji dodjele grantova za razvoj i promociju turizma. Tom prilikom je naglasila da je turizam jedan od sektora u kojem regionalna saradnja ima najveći potencijal za razvoj i unapređenje regiona: “Za Evropsku uniju, turizam je važan pokretač ekonomskog razvoja, kako Evropske unije tako i regiona. Udružujući se s namjerom da se razviju i promovišu zajednički turistički proizvodu, Zapadni Balkan može stvoriti bogatiju i raznovrsniju ponudu,” rekla je Ruiz i dodala da su nagrađeni projekti prilika za isticanje zajedničkog i bogatog kulturnog naslijeđa regiona, naročito zbog mladih osoba iz regiona.

Dvanaest grantova, u vrijednosti od 550.000 eura čine prvu tranšu od planiranih 30 i više grantova koji će se dodijeliti u toku trajanja projekta koji finansira Evropska unija. Cilj projekta je razvoj zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma, poboljšanju kvaliteta usluga i infrastrukture duž odabranih ruta, a kroz međunarodnu promociju i promociju unutar regiona i na povećanju broja turista koji posjećuju region.

 “Kada pomažemo zemljama u pripremama za članstvo u Evropskoj uniji, posmatramo različite aspekte, uključujući načine na koji zemlje primjenjuju principe na kojima počiva Evropska unija. U tom kontestu, regionalna saradnja i pomirenje i dobrosusjedski osnosi čine srž evropskih vrijednosti,” Ruiz je izjavila i naglasila jedan od razloga ulaganja Evropske unije u programe koji imaju regionalnu dimenziju, kao što je također Regionalni stambeni program.

Direktorica Ruiz je posjetila korisnike programa, porodicu Hadžiahmetović, kojima je omogućen trajan smještaj u novoizgrađenoj zgradi na Ilidži, nakon što su 17 puta do sada mijenjali smještaj. “Ovaj stan i činjenica da sada imamo trajan krov nad glavom je veliko olakšanje za mene i moju porodicu. Postaje bolje i mislim da će od sada sve biti bolje. Mogu se brinuti o svojoj porodici i pobrinuti da moja djeca imaju bolju budućnost,” rekao je Anes, koji zajedno sa suprugom ulaže sve napore kako bi se starali o svojoj ranjivoj porodici i pružili svojoj djeci najbolje uvjete.

“Regionalni stambeni program je primjer za ostale aktivnosti jer nam pomaže osigurati mir, stabilnost, pomirenje i pomoći najranjivijim porodicama koje sad imaju mogućnost za bolji život, “ rekla je direktorica Ruiz. Evropska unija je najveći donator Regionalnog stambenog programa i do sada je uloženo preko 230 miliona eura u program koji će do 2020. godine podržati više od 30 000 najranjivijih porodica u regiiji i omogućiti im trajni smještaj.

Europa.ba