EU fondovi za razvoj inovacija

Sredstva Evropske unije za razvoj istraživanja i inovacije su unaprijedila izvrsnost u nauci i ojačala konkurentnost evropskih industrija, doprinoseći razvoju tržišta i novim radnim mjestima širom Evrope. Kroz različite EU fondove, Evropska unija nastoji unaprijediti konkurentnost, održivost, inovacije i otvaranej radnih mjesta  i omogućiti rast novih ideja koje unapređuju svakodnevni život građana i zajednica.

Kako bi predstavili uspješne priče ulaganja Evropske unije u razvoj inovacija širom zapadnog Balkana, EU info centar je organizovao interaktivni panel „EU fondovi za razvoj inovacija“ u okviru Sarajevo Unlimited 2018.

 „Inovacije su ključni aspekt konkurentnosti Evropske unije na globalnom tržištu. Evropska unija podržava razvoj inovacija i posvećena je ulaganju u istraživanje i razvoj. Kroz programe kao što su Horizon 2020, već smo ostvarili i nastavit ćemo raditi na novim otkrićima i omogućiti razvoj ideja i njihovo plasiranje na tržište,“ rekao je je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Panel je okupio lokalne i regionalne uspješne inicijative i inovacije koje je podržala Evropska unija kroz različite programe. Uspješni inovatori su podijelili svoje viđenje i iskustvo u procesu apliciranja na EU fondove koje promovišu inovacije, kao što je Horizon 2020, Erasmus+ i druge programe i projekte dostupne u zemljama regiona. „Impresionirani smo talentom, mogućnostima i željom za napretkom koju vidimo u Bosni i Hercegovini, želimo podržati inovatore i vaš talenat, koji je takođe priznat i u inostranstvu,“ dodao je Sinno.

Darko Ivanković, predstavnik Građanske Alijanse, nevladine organizacije iz Crne Gore je predstavio mobilnu aplikaciju za prijavljivanje slučajeva povrede ljudskih prava i prava na rad. Aplikacija je razvijena u okviru EU projekata i dozvoljava građanima da lociraju i opišu problem kao i da prijave instituciju za koju tvrde da je narušila njihova prava. „Održivost projekta ovisi o tome koliko ga građani koriste i želimo stvoriti inovacije koje su korisne građanima, koje će ih povezati i omogućiti im da iskažu svoje stavove,“  Ivanković je dodao.

Regionalni forum inovacija pruža edukativne sadržaje i prenos iskustva kroz intersektorski pristup radionicama, panelima i aktivnostima koje predvode regionalni i međunarodni stručnjaci. Tokom foruma, EU info centar je organizovao i radionicu „The Cool Kids and 3D Vision“ i „Unlimited 30“ prezentacije. Radionica je okupila učesnike osnovnih i srednjih škola širom Bosne i Hercegovine koji su imali jedinstveno iskustvo da uče i stvaraju 3D proizvode uz mentorstvo vodećim lokalnih i regionalnih stručnjaka. Kako bi omogućili predstavljanje najboljih inicijativa, kompanija i organizacije koje pomažu razvoj lokalnih zajednica, neki od najpriznatijih i značajnijih mladih preduzetnika i inovatora su predstavili svoje aktivnosti kao i nadahnuće za daljni rad i razvoj tokom „Unlimited 30“ prezentacija.

Europa.ba