Izjava Visoke predstavnice u ime EU povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima 2. novembra 2018.

Demokratija ne može funkcionisati bez slobodnih, raznovrsnih i nezavisnih medija. Novinari i medijski akteri iz cijelog svijeta pozivaju države, državne službenike, korporacije i društvo u cjelini da snose odgovornost za svoja djela. Previše novinara izloženo je prijetnjama i napadima samo zato što obavljaju svoj posao, a počinitelji često uopšte ne budu kažnjeni.

Na današnji dan, koji je na temelju Rezolucije Generalne skupštine UN-a 68/163 proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, odajemo počast svim novinarima diljem svijeta koji su izgubili živote i pretrpjeli napade obavljajući svoj posao. Odajemo počast i svim hrabrim novinarima koji nastavljaju s radom svojih kolega koji više nisu u mogućnosti obavljati svoja istraživanja.

Ubistva istraživačkih novinara Daphne Caruane Galizije i Jana Kuciaka u EU dokaz su da ni jedna regija na svijetu nije imuna na takve zločine. Ti se zločini moraju temeljito istražiti i kazneno goniti, kao što je slučaj s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Zatražili smo i očekujemo od Saudijske Arabije saradnju na temeljitoj, vjerodostojnoj i transparentnoj istrazi. Ustrajemo na tome da je potrebno pojasniti okolnosti njegove smrti te da se u potpunosti utvrdi odgovornost svih odgovornih osoba.

U mnogim je zemljama narušavanje i smanjenje prostora za slobodno novinarstvo zabrinjavajuća tendencija, čime se često dovodi u pitanje vjerodostojnost medija te diskredituje i slabi njihov rad. Novinari trebaju moći raditi u sigurnom i zaštićenom okruženju, na internetu i drugdje, bez opasnosti od uznemiravanja, političkog pritiska, cenzure ili progona. Čvrst pravni sistem mora štititi medijske kuće i novinare u cijelom svijetu kako bi mogli obavljati svoj posao potpuno nezavisno. U doba sve većeg širenja dezinformacija potrebno je novinarima zajamčiti sigurnost kako bi mogli i dalje tačno izvještavati u korist i u interesu svih naših građana.

EU će se i dalje služiti svim odgovarajućim instrumentima vanjske politike i financijskim instrumentima kako bi poboljšala kvalitetu novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja. Nastavit će finansirati Evropski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF), te pružati ciljanu zaštitu putem programa za branitelje ljudskih prava.

Sve države u Europskoj uniji i izvan nje dužne su ispuniti svoje obaveze zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara tako što će im omogućiti prikladno pravno okruženje, ozbiljno reagovati na prijetnje novinarima i aktivno progoniti stvarne napade. Očekujemo da će sve države ojačati preventivne mjere, mobilizirati sve dionike i uspostaviti nacionalne sigurnosne mehanizme u skladu s Akcionim planom UN-a za sigurnost novinara i problem nekažnjavanja.

Slobodno novinarstvo okosnica je slobodnih društava: narušavajući ga ugrožavamo vlastitu slobodu.

Europa.ba