Pop-up! Festival u znaku evropskog kulturnog naslijeđa

EU info centar, u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo, organizuje ovogodišnje izdanje studentskog Pop-up! Festivala vizuelnih komunikacija, grafičkog dizajna i novih kreativnih rješenja. Trodnevni festival promoviše izvrsnosti dizajna i okuplja studente i stručnjake iz regiona i Evropske unije. Ovogodišnje izdanje festivala će biti posvećeno obilježavanju Evropske godine kulturnog naslijeđa, što će biti tema radionica i izložbe studentskih radova.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH pozdravio je studente tokom ceremonije otvaranja i naglasio da festivali kao što je Pop-up! pomažu mladima u ostvarenju kreativnih potencijala, te da je kultura u središtu aktivnosti Evropske unije: „Za Evropsku uniju, kultura i umjetnost su najvažniji aspekti našeg zajedničkog evropskog identiteta. Ponosni smo na našu raznolikost, koja je integralni dio Evropske unije, a ujedno i naša snaga. Kultura i umjetnost doprinose izgradnji identiteta i samopoštovanja, obogaćuju naše društvo i snažan su alat za promociju dijaloga i međusobnog razumijevanja,“ rekao je Sinno.

Izložba radova renomiranih vizuelnih umjetnika, grafičkih dizajnera i ilustratora koji će voditi predavanja tokom festivala je otvorena prve noći festivala, te će biti izložena na Akademiji likovnih umjetnosti. Tokom Pecha-Kucha prezentacija, studenti će imati priliku saznati o uspješnim lokalnim i regionalnim umjetnicima koji su dobitnici prestižnih nagrada i priznanja, uključujući kampanju „Ja sam Muzej“, dobitnicu Evropa Nostra nagrade za zaštitu kulturnog naslijeđa.

„Ovogodišnje izdanje Pop-up! Festivala je bitno, jer ćemo pored predavača, ugostiti i studente dizajna i vizuelnih umjetnosti iz Banja Luke, Cetinja, Rijeke, Splita, Širokog brijega i Trebinja. Sretni smo jer se energija festivala širi i što ovaj festival postaje mjesto uvezivanja studenata širom BiH i regije,“ rekao je Bojan Hadžihalilović, profesor Akademije likovnih umjetnosti.

Pop-up! Festival je započela grupa studenata Akademije likovnih umjetnosti 2012. godine kako bi slavili i promovisali izvrsnost vizuelnih komunikacija, grafičkog dizajna i novih kreativnih rješenja i omogućili okupljanje studenata i profesora iz države i regiona, kako bi razmijenili ideje i učili od priznatih stručnjaka. Cilj festivala jeste doprinos ekonomskom rastu, zapošljavanju, inovacijama i društvenoj koheziji.

Europa.ba