Izjava visoke predstavnice/potpredsjednice Mogherini povodom Dana Ujedinjenih naroda

Danas slavimo Dan Ujedinjenih naroda, kojim se obilježava stupanje na snagu Povelje UN-a 1945. godine. Ovogodišnja 73. obljetnica dolazi u ključnom trenutku. Sada se, više nego ikad, dovodi u pitanje multilateralizam i međunarodni poredak temeljen na pravilima. Sada, više nego ikada, naši partneri traže od Evropske unije da se zalaže upravo za multilateralizam i međunarodni poredak temeljen na pravima, sa snažnim Ujedinjenim narodima svom središtu. Kao Evropska unija, odlučni smo to i očuvati.

Ulaganje u naše partnerstvo s UN-om je prirodno jer dijelimo iste temeljne vrijednosti i ciljeve. Zajedno udružujemo snage u našem djelovanju širom svijeta i u Evropi, za održivi razvoj, mir i sigurnost, te migracije kojima se upravlja na human i odgovarajući način. Zajedno se borimo za obrazovanje za sve, ravnopravnost spolova i ljudska prava.

Dan UN-a dolazi mjesec dana nakon ministarske sedmice Generalne skupštine UN-a, a koja je ove godine pokazala da, unatoč svim izazovima, postoji zamah u kolektivnom djelovanju u poticanju multilateralizma i da multilateralizam koji se primjenjuje uistinu i djeluje.

Iz tog razloga, EU i UN su se složili da dodatno osnaže svoje partnerstvo u mirovnim operacijama i upravljanju i razvoju krizama. Zajedno podržavamo političke procese kako bismo vratili mir na područja sukoba, od Sirije do Libije. Zajedno radimo na stabilizaciji ratom razorenih zemalja, od Afganistana do Centralne Afrike. Zajedno pomažemo i štitimo izbjeglice i migrante u Libiji i subsaharskoj regiji te u saradnji koja je utrala put do novog trilateralnog partnerstva s Afričkom unijom u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenju. Zajedno gradimo na temeljima 70. obljetnice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kako bismo zaštitili ljudska prava gdje god su ugrožena, što je prečesto slučaj za žene i djevojke. Kako bi ih zaštitili, uspostavili smo inicijativu „Spotlight“ koja je sada u svojoj drugoj godini provedbe.

Zajedno, EU i UN su bili, jesu i bit će najsnažniji zagovornici dijaloga i saradnje. Zato ćemo i dalje braniti multilateralnu diplomaciju i njena postignuća, od Iranskog nuklearnog sporazuma do Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i podržati bitan rad svih agencija UN-a.

Međunarodna pravila, organizacije i jurisdikcije predstavljaju garancije za sve. Zato ćemo uvijek nastavljati ulagati u snažan UN sistem. Zajedno slavimo Dan UN-a i ostajemo snaga za promjenu.

Europa.ba