Evropski sistem za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS): Vijeće donijelo uredbu

Vijeće je 5. septembra 2018. donijelo Uredbu o uspostavi Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS).

ETIAS je važan alat za jačanje kontrole vanjskih granica EU-a i zaštite naših građana. Putem tog sustava moći će se utvrditi osobe koje bi mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju prije no što uđu u Europsku uniju te im stoga odbiti izdavanje dozvole za putovanje.” Herbert Kickl, ministar unutarnjih poslova Austrije

Zahvaljujući ETIAS-u bit će moguće unaprijed provesti provjere te, ako to bude potrebno, uskratiti odobrenje putovanja državljanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza, a koji putuju na schengensko područje. To će doprinijeti većoj unutarnjoj sigurnosti, sprečavanju nezakonitog useljavanja, zaštiti javnog zdravlja i smanjenju kašnjenja na granicama jer će se osobe koje bi mogle predstavljati rizik u vezi s nekim od navedenih područja identificirati prije dolaska na vanjske granice.

Kako sistem funkcionira

Sistem će se primjenjivati na državljane trećih zemalja izuzete od obaveze posjedovanja vize. Prije nego što krenu na put, morat će uz pomoć internetskog zahtjeva dobiti odobrenje putovanja. Podnositelj zahtjeva će za svaki zahtjev morati platiti naknadu za odobrenje putovanja od sedam eura.

Podaci navedeni u zahtjevima automatski će se uspoređivati s bazama podataka EU-a i odgovarajućim bazama podataka Interpola kako bi se utvrdilo postoji li osnova za odbijanje zahtjeva za izdavanje odobrenja putovanja. Ako ne budu pronađene podudarnosti ni elementi zbog kojih bi bila potrebna daljnja analiza, odobrenje putovanja bit će izdano automatski i brzo. Očekuje se da će tako biti s većinom podnesenih zahtjeva.

Ako bude pronađen rezultat ili element koji zahtijeva daljnju analizu, zahtjev će ručno obraditi nadležna tijela. U tom slučaju će središnja jedinica ETIAS-a najprije provjeriti odgovaraju li podaci zabilježeni u dosjeu zahtjeva podacima koji su uzrokovali pronalaženje rezultata. Ako podaci budu odgovarali ili ako bude postojala određena sumnja, zahtjev će ručno obraditi nacionalna jedinica ETIAS-a odgovorne države članice. Izdavanje odobrenja ili odbijanje zahtjeva u vezi s kojim je pronađen rezultat bit će izvršeno u roku od najviše 96 sati nakon podnošenja zahtjeva ili, ako su zatražene dodatne informacije, u roku od 96 sati nakon zaprimanja tih informacija.

Zračni i pomorski prijevoznici morat će prije ukrcavanja putnika provjeriti da li državljani trećih zemalja koji podliježu obavezi posjedovanja odobrenja putovanja imaju valjano odobrenje putovanja. Počevši od tri godine nakon početka rada ETIAS-a ta obveza će se primjenjivati i na međunarodne prijevoznike za grupni autobusni prijevoz.

Odobrenjem putovanja ne daje se automatski pravo ulaska ili boravka, već konačnu odluku o tome donosi službenik graničnog nadzora.

Odobrenje putovanja bit će valjano tri godine ili do isteka valjanosti putne isprave navedene u postupku podnošenja zahtjeva, ovisno o tome što nastupa prije.

Sljedeći koraci

Vijeće i Evropski parlament sada moraju potpisati donesenu uredbu. Potpisani tekst bit će objavljen u Službenom listu EU-a i stupit će na snagu 20 dana kasnije. Očekuje se da će agencija eu-LISA započeti s uspostavom novog sustava koji bi trebao biti operativan do 2021.

Europa.ba