Novi info punktovi koji će pomoći posjetiocima da otkriju sve ljepote Jablaničkog, Ramskog i jezera Tribistovog

Jučer je u okviru projekta „Razvoj turizma na tri jezera“ info punkt na Jablaničkom jezeru otvoren za javnost. Info punkt na Jablaničkom jezeru je samo jedan od tri info punkta koja će biti locirana na strateškim lokacijama oko Jablaničkog jezera, Ramskog jezera i jezera Tribistova, te će osigurati informacije o turističkim resursima na području jezera.

Glavni cilj projekta je razvoj održivog turizma na području tri jezera, sa fokusom na turizam za mlade ljude, kampiranje, sport, događaje, gastronomiju. Svi posjetioci koje posjete Info punkt će moći dobiti informacije o smještaju, plažama i vodenim aktivnostima, gastronomskim specijalitetima, biciklizmu, planinarenju, šetnjama i planinskim pejzažima, zajedno sa informacijama o bogatom kulturnom i historijskom naslijeđu te tradicionalnim događajima koji pružaju izvanredno iskustvo.

Govoreći o važnosti projekta, Salem Dedić, načelnik općine Jablanica je istakao da ovaj projekat predstavlja početak novog razvoja turizma u Jablanici. „Trebaju nam ovakvi info punktovi za sve one koji nemaju informacija. Puno toga lijepog je urađeno kroz ovaj projekat i očekujem da će danas biti poslana lijepa poruka.“, rekao je načelnik.

Projekat „Razvoj turizma na tri jezera“ je finansiran od strane Evropske Unije i Njemačke Vlade u okviru Programa za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH. Ukupna vrijednost Programa je 13 miliona eura.

Andrea Vera, šef Sekcije Operacija koja se bavi prirodnim resursima u Delegaciji EU u BiH istakao je kako je otvaranje info punktova samo jedna od projektnih aktivnosti. „U ovom projektu u koju su uključene tri općine nekoliko je dobrih stvari. Prva je partnerstvo za ove tri općine, druga je zajednička promocija novih destinacija i treća koja mi se najviše sviđa je to što ovaj projekat nije fokusiran na jednu aktivnost, na jedan spomenik, nego uključuje mnogo stvari  na ovim područjima. Ovo je projekt podrške turizmu, a razlog zašto je podržan od EU i vlade Njemačke je  potencijal u turizmu  za veliki ekonomski razvoj ove zemlje. Ekonomski jaka BiH može pružiti bolji život svojim građanima“– zaključio je  g. Vera.

Kako bi se osigurala bolja promocija i veća vidljivost turističkih resursa, implementatori projekta su kreirali web stranicu www.herzegovina-lakes.com, koja sadrži sve informacije o turističkoj ponudi i prirodnim ljepotama jezerskog područja.

 

Europa.ba