Kulturna raznolikost: Zajedničko naslijeđe čovječanstva

Tokom 2018. godine, Evropske godine kulturnog naslijeđa, Evropska unija proslavlja raznoliko kulturno naslijeđe Evrope kako bi omogućila jedinstvenu priliku za otkrivanje i istraživanje svih oblika kulturnog naslijeđa. Tom prilikom, EU info centar je organizovao međunarodnu konferenciju „Kulturna raznolikost: Zajedničko naslijeđe čovječanstva“ tokom koje je i zvanično predstavljena CULTURWB mreža institucija i organizacija koje promovišu zajedničko naslijeđe Evrope i regiona, a koja je osnovana u okviru projekta finansiranog iz  Erasmus+ programa.

„Evropska unija je posvećena promociji kulturne različitosti, zaštite kulturnog naslijeđa, omogućavanja mobilnosti kulturnih djelatnika i podršci doprinosu kulturnim i kreativnim industrijama kako bi se unaprijedile ekonomije širom Evrope. Bosna i Hercegovina ima mnogo potencijala i bitno je prepoznati i promovisati sve mogućnosti,“ izjavio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. „Evropska unija je podržala brojne projekte i inicijative s ciljem očuvanja i promocije zajedničkog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i regiona, kao integralnog dijela evropskih vrijednosti, i nastavit ćemo podržavati očuvanje jedinstveno povezane kulture i prirode vašeg regiona,“ naglasio je Sinno.

Međunarodna konferencija je okupila relevantne predstavnike bh kulturnih institucija i turističkih organizacija koji su prisustvovali panelima i diskusijama evropskih stručnjaka i profesora koji su predstavili posljednje trendove i aktivnosti u polju kulturnog turizma te mogućnosti za promociju kulturnog naslijeđa i turizma regiona, naglašavajući značaj doprinosa turizma ekonomskom i društvenom napretku svake države. Dino Mujkić, direktor Sarajevo susret kultura, naglasio je utjecaj kulturnog naslijeđa na promociju i unapređenje bogate turističke ponude Bosne i Hercegovine te ekonomski poticaj koji ova grana može omogućiti: „Bosna i Hercegovina, i naročito Sarajevo su simboli kulturne raznolikosti. Godinama radimo kako bismo stvorili poveznice koji će promovisati kulturu i kulturni turizam države i naš cilj, kroz CULTURWB inicijativu je povezati sve kulturne i turističke djelatnike,“ rekao je Mujkić.

Cilj konferencije je poticanje poduzetništva unutar kulturnih i kreativnih sektora, i promocija razvoja kreativnih inkubatora i udruženja kako bi se pomogao pristup izvorima finansiranja i osnovalo poticajno poslovno okruženje. Tokom konferencije, CULTURWB mreža, konzorcij institucija i organizacije iz regiona i Evropske unije je zvanično počela s radom. Mreža je dio projekta koji će adresirati potrebnu za jačanjem kulturnog turizma u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i povezati region s zemljama članicama Evropske unije.

U okviru obilježavanja Evropske godine kulturnog naslijeđa organizovane su hiljade događaja širom Evrope koje su okupile milione građana s ciljem omogućavanja dijaloga i istraživanja zajedničkog evropskog identiteta. Kultura  raznolikost i umjetnost su najvažniji aspekti zajedničkog evropskog identiteta.

Za više informacija: http://europa.eu/cultural-heritage/european-year-cultural-heritage_en