Farmeri sa područja Kupresa pokreću vlastitu proizvodnju zahvaljujući podršci Evropske unije

Kako bi pokrenuli svoju vlastitu proizvodnju,  farmerima je u četvrtak 11. oktobra, na Kupresu podijeljeno 29 steonih junica i veća količina farmerske  opreme. Oprema je dodijeljena u sklopu projekta “Borba protiv nezaposlenosti kroz partnerstvo sa lokalnim akterima” koji finansira Evropska unija u vrijednosti od 240.000 eura.

Mijo Vila, jedan od farmera čiji je rad potpomognut  kroz ovaj projekat, naglasio je značaj podrške za farmere u Kupresu,  koji je dominantno poljoprivredni i stočarski kraj i koji je u Bosni i Hercegovini, ali i šire, prepoznat po proizvodnji Kupreškog sira.  Dodao je i to, da su pored mnogobrojnih aktivnosti u sklopu projekta, održane i obuke za lokalne farmere, koji su imali priliku saznati više o novim tehnikama proizvodnje mlijeka.

Kroz projekat  je podržano dvadeset farmera sa područja Kupresa, koji su pored junica, dobili i poljoprivrednu i farmersku opremu, kao što su muzilice, freze, te prikolice za traktor.

Načelnik Kupresa, Milan Raštegorac izrazio je svoju zahvalnost i istakao veliki značaj i potrebu  podrške farmerima u Kupresu. Raštegorac dodaje i da su kroz ovaj projekat osigurana nova radna mjesta i održivi prihod za 30 porodica u ovoj opštini.

Andrea Vera, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse pri Delegaciji EU u BiH naglasio je kako će projekt generirati nova radna mjesta i poboljšati životni standard stanovnika na ovom području, i istakao razloge zbog kojih Evropska unija finansira male i velike projekte u BiH. “Evropska unija je najveći donator, ali i komercijalni partner Bosni i Hercegovini. EU vjeruje da je prosperitet država i građana u zemljama koje nisu članice EU, jednako bitan, ne samo za te države, već i za EU. BiH se izjasnila da želi postati članicom EU, stoga moramo naučiti da radimo zajedno. Ovaj projekat je samo jedan od primjera uspješne saradnje između EU i BiH, koji će pomoći  jačanju ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta u BiH, ” rekao je Vera.

EU Projekat “Borba protiv nezaposlenosti kroz partnerstvo sa lokalnim akterima” se sprovodi od 2016. godine i do sada je ukupno podržano oko 30 nezaposlenih osoba sa područja Kupresa.  Oko 20 porodica su dobile poticaj za uzgoj stoke, a od ukupno 30 osoba koje su prošle obuku za sticanje novih vještina, 10 će imati priliku za novo zaposlenje.

Opštini u kojoj je  više od 35 hektara pokriveno poljoprivrednim zemljištem i  pašnjacima,  i koja je u svom razvojnom planu fokusirana na razvoj prehrambene industrije i  preradu mesnih i mliječnih proizvoda, svaka pomoć je dobro došla-stava su i opštinske vlasti, i dobitnici pomoći.

Europa.ba