Evropska unija i Vijeće Evrope u BiH obilježavaju Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne

Povodom Evropskog i Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, ured EU u Bosni i Hercegovini i ured Vijeća Evrope u Sarajevu ponovno ističu snažno protivljenje smrtnoj kazni u svim okolnostima i u svim slučajevima.

Sve države članice EU-a i Vijeća Evrope ukinule su smrtnu kaznu. Potpuna zabrana smrtne kazne u svim okolnostima sastavni je dio Evropske konvencije o ljudskim pravima i Povelje EU o temeljnim pravima. Bosna i Hercegovina, kao punopravna članica Vijeća Evrope i potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u EU, treba se u potpunosti povinovati zabrani smrtne kazne. U tom pogledu, EU i Vijeće Evrope u BiH podsjetili su na obavezu vlasti u Republici Srpskoj da zvanično ukinu Član 11 Ustava Republike Srpske čime bi se osigurala potpuna zabrana izvršenja smrtne kazne, kao simbol snažne predanosti zajedničkim evropskim vrijednostima.

U utorak, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federica Mogeherini, i generalni sekretar Vijeća Europe, Thorbjørn Jagland, objavili su zajedničku izjavu izražavajući podršku radu na ukidanju smrtne kazne. Ovo uključuje i predstojeću rezoluciju Generalne skupštine UN-a o moratoriju na primjenu smrtne kazne, a EU i Belgija će biti domaćini 7. svjetskog kongresa protiv smrtne kazne u Briselu krajem februara 2019.

Europa.ba