EU u BiH: Nastavlja se pomoć za bolje upravljanje rizikom od poplava u BiH

Evropska unija je putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan (WBIF) odobrila dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 750.000 eura za treću fazu projekta na jačanju sistema prevencije i upravljanja poplavama u Bosni i Hercegovini.

Nakon radionice održane u Bijeljini 25. septembra, kojom su završene dvije prethodne faze projekta, 26. septembra je organizovana i terenska posjeta kako bi se utvrdili dosadašnji konkretni rezultati.

Rezultat prve dvije faze projekta su bolji učinak i veća pouzdanost sistema za ublažavanje posljedica i zaštitu od poplava u Republici Srpskoj, te snažan pozitivan uticaj na ekonomskom i društvenom planu kao i u oblasti zaštite životne sredine i javnog zdravstva. Do sada je potpisano 27 ugovora o gradnji za prioritetne mjere zaštite od poplava uz rijeku Savu i njene pritoke. Poboljšan je kvalitet života u 30 općina i njihovoj okolini, sa ukupno 700.000 stanovnika, te znatno umanjen rizik od poplava, čime je isključena mogućnost velikog broja ljudskih žrtava i znatnih materijalnih šteta.

I krajnji korisnici i akteri su izrazili zadovoljstvo rezultatima projekta i složili se da ograničene mjere na zaštiti od poplava na lokalnom nivou mogu imati negativan učinak, ukoliko se ne primjenjuju na cijeli sliv rijeke koji je pogođen poplavama.

Evropska unija je putem WBIF-a osigurala tehničku pomoć u iznosu od 4 miliona eura čime je upotpunjen kredit od 55 miliona eura koji je odobrila Evropska investiciona banka (EIB), uz sredstva raspoloživa na lokalnom nivou.

Kako bi osigurali ublažavanje problema i bolje upravljanje poplavama u Bosni i Hercegovini, EU i bilateralni donatori Investicionog okvira za Zapadni Balkan su do sada izdvojili više od 13 miliona eura u vidu bespovratnih sredstava za podršku boljem iskorištavanju više od 130 miliona eura investicija. Ovim je građanima osigurana pomoć da ponovo izgrade svoje živote nakon poplava iz 2010. i 2014. godine i dat doprinos zaštiti više od 3,4 miliona građana Bosne i Hercegovine od budućih poplava.

Europa.ba