16 ranjivih porodica uručeni ključevi novih domova u Olovu

Šesnaest porodica izbjeglih i raseljenih osoba su uselili u novu zgradu u Olovu, izgrađenu u okviru Regionalnog stambenog programa koji finansira Evropska unija. Većina porodica su više od dvije decenije raseljene i konačno započinju nova poglavlja svojih života u novim, vlastitim domovima.

“Supruga i ja smo napustili svoj dom prije skoro trideset godina. Izgorjelo je sve što imali. Sada konačno imamo prikladan smještaj. Sudbina nas je dovela u Olovo i sretan sam što smo izabrani za ovaj program. Jedva čekamo da uselimo, stan izgleda jako lijepo, kao da sam ga sam gradio,” rekao je Šefik Kulo.

Evropska unija je najveći donator Regionalnog stambenog programa za koji je do sada izdvojila oko 63 miliona eura za ovaj Program.

Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Richard Máša, istakao je da Evropska unija nastavlja finansijski pomagati Regionalni stambeni program i time omogućavati korisnicima i njihovim porodicama da unaprijede kvalitetu života.

Zahvaljujući zajedničkim naporima naših partnera na svim nivoima, uspjeli smo osigurati trajna stambena rješenja za najugroženije. Takođe, moram istaći da je ovo program od regionalnog značaja, koji osim što osigurava stambeno zbrinjavanje najugroženijih porodica na regionalnom nivou, doprinosi i izgradnji mira i suživota u regiji,” istakao je Máša.

U okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je obnova i izgradnja 3192 stambene jedinice za uzbjeglice i rasljene osobe, od čega 2260 porodičnih kuća i 51 višestambena zgrada sa 932 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine naglasila je da je svaka ceremonija uručenja ključeva novih domova zajednički uspjeh projekta koji se dijeli s korisnicima, te je ujedno i potvrda zajedničkog rada. “Sretna sam što mogu reći da su, po prvi put, dodatna sredstva omogućena za osiguravanja ekonomske održivosti projekta, što će nam pomoći da dodatno podržimo najugroženije porodice,” rekla je ministrica Borovac.

Do sada je izgrađeno i useljeno u 8 zgrada sa 201 stanom, te je obnovljeno i izgrađeno 534 porodičnih kuća. Do kraja 2018. godine planirana je izgradnja još jedne zgrade i 160 porodičnih kuća. Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije koja nastoji doprinijeti rješavanju stambenog pitanja najranjivijih povratnika i interno raseljenih osoba.

Europa.ba