TAIEX misija stručne procjene zatvorskog sistema i prevencije zlostavljanja u BiH

Evropska komisija i Direkcija za evropske integracije BiH su u periodu od 24. do 28. septembra 2018. sprovele Misiju stručnog ocjenjivanja zatvorskog sistema i prevencije zlostavljanja u Bosni i Hercegovini, u okviru Instrumenta za tehničku/savjetodavnu pomoć i razmjenu informacija (TAIEX).

Cilj misije je da se Evropskoj komisiji i vlastima u BiH pruži procjena sveukupne situacije u zemlji, u pogledu učinkovitog upravljanja zatvorskim sistemom i osiguranja prevencije mučenja i zlostavljanja u pritvorima u cijeloj zemlji, a u skladu sa evropskim standardima.

Misiju su sprovela dva stručnjaka iz Ujedinjenog kraljevstva (Škotska) i Švedske sa dugogodišnjim iskustvom na terenu, koji su bili u mogućnosti da razgovaraju sa svim nadležnim vlastima, uključujući pomoćnike ministara na državnom i entitetskom nivou kao i da posjete neka od mjesta lišavanja slobode, poput zatvora, policijskih stanica, imigracijskih pritvora i forenzičkih psihijatrija širom zemlje.

Njihova procjena će rezultirati nezavisnim stručnim izvještajem sa jasnim preporukama za vlasti u BiH. Stručni izvještaj će također doprinjeti pripremi Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Europa.ba