TAIEX misija stručne procjene o prevenciji i suzbijanju zloupotrebe droga u BiH

Evropska komisija i Direkcija za evropske integracije BiH su u periodu od 24. do 28. septembra 2018. godine u okviru Instrumenta za tehničku/savjetodavnu pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) organizovale Misiju stručnog ocjenjivanja u oblasti prevencije i suzbijanja zloupotrebe droga u Bosni i Hercegovini.

Cilj misije je da se Evropskoj komisiji i vlastima BiH pruži procjena koja je zasnovana na evropskim standardima, a koja se odnosi na relevantni strateški, pravni i institucionalni okvir u cijeloj zemlji kao i saradnju Bosne i Hercegovine sa Evropskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama.

Misiju su predvodila dva stručnjaka iz Hrvatske sa dugogodišnjim iskustvom na terenu, koji su razgovarali sa nadležnim vlastima na svim nivoima, kao i sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Njihova procjena rezultiraće nezavisnim stručnim izvještajem sa jasnim preporukama za vlasti u BiH. Stručni izvještaj također će doprinijeti pripremi Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Europa.ba