Podrška povratničkim zajednicama mora biti veća: Ekonomsko osnaživanje žena je ključ za prevenciju nasilja

Na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, u malom mjestu Skelani djeluje udruženje “Podrinjka” koje radi na ekonomskom i socijalnom osnaživanju žena povratnica na području opštine Srebrenica. Ratne traume, udaljenost od lokalne administracije i sveopšta apatija, njihova su svakodnevnica, koju žele promijeniti pokrećući svoje biznise, pokrećući sebe. Djeluju volonterski i s pravom očekuju podršku lokalne zajednice za svoje aktivnosti.

I sama povratnica, Mevlida Mehanović, svoju životnu misiju našla je u mjestu Skelani, gdje pomaže drugim povratnicama da izgrade novi i bolji život nakon rata. “Naša misija je motivirati žene povratnice da započnu svoje male biznise, kako bi razvijale ekonomsku neovisnost, jer se nijedna organizacija ne bavi upravo ovom kategorijom stanovništva, niti njihovim životnim izazovima. Danas smo grupa od oko 40 žena, većinom domaćica, koje se bave malo poljoprivredom, ručnim radom, ruralnim turizmom, proizvodnjom voća i povrća i sakupljanjem ljeko-bilja», priča Mehanovićeva.

Ističući da imaju jako malo podrške od lokalnih vlasti, Mehanovićeva objašnjava kako bi nabavka dva tkalačka stana bio potpuno novi vjetar u leđa njihovim naporima da naprave iskorak u svojim aktivnostima. Budući da su među njihovim članicama dvije žene koje bi mogle obučavati druge, mlađe članice, u udruženju to vide kao priliku za očuvanje starog autohtonog bosanskog zanata, ali i priliku za kreiranjem proizvoda koje bi ponudile tržištu i gradile svoju održivost i ekonomsku neovisnost. «Pet godina od mog povratka i skoro dvije godine otkako je udruženje osnovano, moj zaključak je – ekonomsko osnaživanje žena je ključni prioritet, jer samo ekonomski neovisna žena može se boriti protiv bilo kojeg oblika diskriminacije ili nasilja», zaključuje Mehanovićeva.

Rad udruženja podržan je kroz regionalni program “Provođenje normi, mijenjanje stavova” koji finansira Evropska unija a provode UN Women i organizacije civilnog društva. Udruženje organizuje mjesečne susrete svojih članica, a kroz radionice su govorile o raznim temama o rodu, spolu, braku i prevenciji nasilja. Pored druženja, ističu da je posebno važno što su izgradile međusobno povjerenje, gdje jedna do druge sjede žene koje su u ratu na sukobljenim stranama izgubile svoje najmilije. Kažu: «To je istinski uspjeh našeg udruženja!”

Europa.ba