Sedmica evropske klimatske diplomatije: Od recikliranog otpada do jedinstvenog umjetničkog djela

U sklopu obilježavanja Sedmice evropske klimatske diplomatije, EU info centar je organizovao inovativnu umjetničku radionicu i otvaranje izložbe „Klimatske izložbe ne poznaju granice“ za srednjoškolske učenike iz Sarajeva.

Učenici tri razreda Srednje ugostiteljsko-turističke škole stvorili su jedinstveno umjetničko djelo od recikliranog otpada koji su sami prikupili. Priznata bh. vizuelna umjetnica i vajarka Sanela Husić, moderirala je radionicu i vodila učenika kroz umjetnički proces.

„Skulptura je jedna od najtežnih umjetničkih formi jer podrazumijeva prostor, svjetlo i oblik. U drugu ruku, skulptura dozvoljava istinsku kreativnost i zbog toga je odlična forma za izražavanje naše vizije klimatskih promjena i njihovog utjecaja na naše živote i budućnost,“ objasnila je Husić i naglasila značaj praktičnog znanja općenito, naročito kada je u pitanju zaštita životne sredine.

U tri grupe, učenici su stvorili svoje viđenje planete Zemlje, ljudskog oblika i cvjetova napravljenih od recikliranih plastičnih boca kojima su prikazali prirodu, povezanost i međusobnu ovisnost ekosistema.

Tokom interaktivne diskusija i predavanja organizovanih tokom radionice učenici su imali priliku učiti o ulozi Evropske unije u borbi protiv klimatskih promjena i ciljevima obilježavanja Evropske sedmice klimatske diplomatije. Učesnici su se složili da kako bi svaka zemlja obavila svoj dio u rješavanju klimatskih promjena, svi pojedinci moraju doprinijeti ovom cilju tako što će voditi računa o prirodi i životnoj sredini zbog budućih generacija.

Tokom radionice upriličeno je otvaranje izložbe edukativnih i informativnih plakata o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju koji će biti poklonjeni školi i distribuirani u škole širom države na taj način omogućavajući nastavnicima i učenicima da koriste materijale za nastavne aktivnosti i motivirajući ih da praktikuju odgovorniji odnos prema okolišu.

Umjetničko djelo danas stvoreno će biti poklonjeno Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi kako bi se povećala svijest o važnosti recikliranja i zaštite okliša.

Sedmica evropske klimatske diplomatije se u saradnji sa EU i njenim državama članicama obilježava u čitavom svijetu. Cilj sedmice evropske klimatske diplomatije je naglasiti pozitivnu klimatsku akciju i podstači opsežnu raspravu i zajednički odgovor na klimatske promjene.

Europa.ba