Evropska unija i Vijeće Evrope se udružuju sa lokalnim zajednicama kako bi poboljšali položaj nacionalnih manjina u BiH

Danas su u Brčkom Evropska unija/Vijeće Evrope službeno dodijelili grantove u iznosu do 10.000 eura lokalnim zajednicama Brčkog, Prnjavora, Prijedora, Sarajeva i Tuzle. Ovi grantovi za cilj imaju pružanje podrške lokalnim zajednicama kako bi uklonili probleme koji sprečavaju pripadnike nacionalnih manjina da ostvare svoja prava ali i da promovišu raznolikost i zajedništvo u lokalnoj zajednici u skladu sa evropskim standardima.

Predstavnici lokalnih zajednica koji su primili grantove su iskazali svoju predanost da promoviraju i zaštite nacionalne manjine u svojim zajednicama u skladu sa Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina i Evropskom poveljom za regionalne i manjinske jezike Vijeća Evrope.

Ambasador Drahoslav Štefánek, šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu je naglasio: “Sa nestrpljenjem očekujemo rezultate koje će lokalne zajednice implementirati, uz podršku svojih udruženja civilnog društva, za dobrobit kako nacionalnih manjina tako i šire zajednice kada su u pitanju obrazovanje, kultura, mediji i upotreba manjinskih jezika.” Takođe je istakao važnost zajedničke saradnje Evropske unije i Vijeća Evrope, lokalnih zajednica i nacionalnih manjina u uloženim naporaima u ovim oblastima.

Gianluca Vannini, v.d. šefa Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH, je istakao da je EU u potpunosti predana da nastavi pružati podršku društvenoj i ekonomskoj integraciji manjina u BiH. “Mi vjerujemo da problemi nacionalnih manjina u BiH i regiji trebaju jasno da se istaknu te da se ponavljaju dok god su prisutni. Stoga, proaktivno učešće s ciljem poboljšanja situacije bi trebao biti naš svakodnevni zadatak” rekao je Vannini.

Predrag Jović, zamjenik ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je naglasio: “Sretan sam da smo svi prisutni na ceremoniji dodjele grantova sa lokalnim zajednicama koje imaju najbolje ideje po pitanju promocije i zaštite nacionalnih manjina. Nadam se da će ovi grantovi dati doprinos daljem jačanju pozicije nacionalnih manjina u ovih 5 lokalnih zajednica u BiH.”

Ovi grantovi će se implementirati u sklopu projekta “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini” finansiranog od strane Evropske unije i Vijeća Evrope. Projekat je dio zajedničkog programskog okvira “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku” te ima ukupan budžet od 418.000 eura.

 

Europa.ba