Putovanje kao najbolji način upoznavanja Evrope i novih kultura

Putovanjem ulažete u sebe i svoju budućnost. Izađite iz zone komfora i putovanjem ćete obogatiti život, steći jedinstvene uspomene i proširiti razumijevanje i poimanje svijeta“, poručeno je stotinama mladih učesnika događaja „Putovanje Evropom“ organizovanih u više od 20 zajednica širom BiH.

S ciljem promocije mobilnosti mladih Bosne i Hercegovine i ohrabrivanja mladih da započnu otkrivanje Evrope i svijeta, EU info centar je organizovao edukativne događaje za mlade „Putovanje Evropom“ u više od 20 zajednica širom Bosne i Hercegovine, kako bi potaknuli bh. mlade da posjete Evropu, upoznaju multikulturne zajednice, razmijene iskustva sa svojim vršnjacima i lično dožive Evropsku uniju, zajednički evropski identitet i prošire svoje znanje o Evropskoj uniji.

“Ne plašite se putovanja i promjena koje će vam ona donijeti! Jer putovanjem ćete zasigurno proširiti svoje horizonte i suziti zablude. Drugim riječima, naučit ćete mnogo i o drugima i o sebi, i to će vas promijeniti,” poručila je Inga Kotlo, mlada putnica iz BiH.

Grupa mladih iskusnih putnika, koji su otkrili nove države, tradicije i kulture putujući vozom, autobusom, biciklom ili su stopirali, podijelili su bogato iskustvo i korisne savjete za putovanje. Govornici su inspirisali stotine mladih budućih putnika i podijelili svoje viđenje kako putovanje može obogatiti njihove živote i promijeniti njihovo viđenje svijeta upoznavanjem novih kultura, tradicija i stilova života.

Harun Nuhanović, jedan od učesnika događaja je istakao: “Prvenstveno bih želio posjetiti susjedne zemlje, i nakon toga nastaviti preko čitave Evrope. Sigurno da bih kao prioritet postavio destinacije blizu mora kao što su Španija, Italija, Portugal, Velika Britanija. Obzirom da volim prirodu, primarno sredstvo koje bih želio koristiti na svojim putovanjima je definitivno voz.”.

Tokom diskusija koje su uslijedile nakon razmjene iskustava, mladi ljudi su iskazali veliki interes za putovanje vozom po Evropi, tj. Interrailom, ali i za ostale opcije jeftinog putovanja, smještaja (hosteli za mlade, Couchsurfing, itd.) i savjeta kako najlakše da upoznaju bogato kulturno-historijsko naslijeđe i velike evropske metropole. Svi učesnici su se složili da ne mogu porediti sebe prije i nakon avantura svijetom i Evropom, te vjeruju da su ih putovanja učinila boljim osobama kao i da će njihova iskustva i poruke nadahnuti mlade iz BiH.

Evropska unija kontinuirano podržava mobilnost mladih te je nova Strategija za mlade EU za naredni period naglasila potrebu za jednakim mogućnostima mladih u procesu obrazovanja i na tržištu rada te poticanja mladih ljude da aktivno učestvuju u društvu uz značajno investiranje u programe kao što su Erasmus+ i drugih programa razmjene mladih.

Europa.ba