Inteligentna tehnologija u poljoprivredi omogućeno sredstvima EU i Vlade Njemačke: Postavljena agrometerološka stanica u Zapadnohercegovačkoj županiji

U Vojnićima, nadomak Ljubuškog, je na inicijativu Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije – HERAG, i uz financijsku podršku Evropske unije, postavljena agrometerološka stanica za praćenje mikroklimatskih uvjeta za potrebe poljoprivredne proizvodnje. Ova suvremena stanica omogućava mjerenje i očitavanje pet najznačajnih parametara: intenzitet i količinu padalina, temperaturu, vlažnost zraka i tla, smjer i brzinu vjetra, te dužinu vlaženja lista.

Prikupljanje, obrada i prikaz ovih podataka, koji odražavaju stvarno stanje na terenu, značajno olakšava proces planiranja poljoprivrednih radova. Kada su poljoprivrednici na vrijeme informisani o postojanju uvjeta za pojavu određene bolesti biljke ili štetočine oni mogu poduzeti preventivne mjere. Uređaj je prilagođen svim vrstama poljoprivredne proizvodnje, tako da su podaci koje odašilje od koristi voćarima, povrtlarima, vinogradarima, kao i ratarima.

„Nekad je samo jedan stupanj razlike u temperaturi granica između toga hoće li doći do štete na usjevima ili ne“, pojašnjava Dubravko Vukojević, poljoprivredni proizvođač i voditelj Zadruge „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog, dodajući: „Kad na vrijeme dobijemo informaciju da se, primjerice, očekuje mraz koji bi mogao nanijeti veliku štetu nekim kulturama, u mogućnosti smo djelovati preventivno, zaštititi nasade i tako spasiti značajne količine prinosa. Kad unaprijed znamo očekivani intenzitet i količinu padalina, znamo i koje bolesti prijete bilju, te koju vrstu pesticida i u kojem obimu koristiti”.

Uskoro jednim klikom do informacije

Podaci s agrometerološke stanice se pomoću GPRS tehnologije u digitalnom obliku izravno šalju na server Izvještajno-prognozne službe (IPS), koji je instaliran u Zavodu za poljoprivredu Zapadnohercegovačke županije. Pristigle podatke obrađuje specijalizirani kompjuterski program, koji je zamijenio dosadašnji način rada zasnovan isključivo na osobnom iskustvu poljoprivrednika u tretiranju nasada i proizvoljnom određivanju količine preparata.

Na taj način se smanjuje štetan utjecaj koji prekomjerna primjena kemijskih preparata ima na ljudsko zdravlje i okolinu i ostvaruju uštede na njihovoj upotrebi, reduciraju se gubici koje mogu prouzročiti vremenske neprilike, i najvažnije, povećava prihod“, ističe Ivica Ćutuk, koji je u ime Zavoda zadužen za rad IPS-a.

Kako bi poljoprivredni proizvođači imali pravovremene informacije, svi relevantni agrometeo podaci se trenutno emituju u programima općinskih radio postaja. Zavod, u međuvremenu, intenzivno radi na uspostavi SMS sustava informiranja. „Poduzimaju se aktivnosti ka uvođenju SMS sustava, koji će uvezati sve poljoprivredne proizvođače i omogućiti im da na svoje mobilne uređaje redovito primaju sve potrebne informacije, bilo da je riječ o promjeni temperature ili količini padalina. Podaci će biti dostupni i na web stranici Zavoda,“ zaključuje Ćutuk.

Učinci rada razvojnih partnerstava

Uspostava IPS-a jedan je od rezultata projekta za razvoj malih i srednjih preduzeća u lancu vrijednosti Ljubuškog ranog krumpira kojeg implementira HERAG u partnerstvu sa Poljoprivrednom zadrugom „Plodovi zemlje“ Ljubuški, i preduzećima Rosić i I.B. Borna iz Ljubuškog. Financijsku podršku od 125.805,00 KM osigurala je Evropska unija kroz zajednički program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal kojeg implementira GIZ. „Ova aktivnost ilustruje značaj udruživanja, partnerstava za razvoj i zajedničkih podhvata. Zbog toga EU ProLocal i promoviše zajednički pristup u prevazilaženju prepreka za razvoj privatnog sektora i konkurentnost“, naglašava Karin Hoerhan, voditeljica Programa.

Naime, zajednički angažman privatnog, javnog i sektora za podršku biznisu je, u ovom slučaju, rezultirao uvezivanjem cijelog područja Zapadnohercegovačke županije u sustav agrometeo prognoze. „Očekuje se direktna korist za više od 200 poljoprivrednih proizvođača. Nadalje, analiza prikupljenih podataka pomaže u određivanju mikroklimatskih prilika lokacije, što će, na dugoročnoj osnovi, olakšati izbor vrsta, sorti i tehnologije uzgoja i time pružiti osnovu za dalju modernizaciju i diverzifikaciju poljoprivredne proizvodnje, od čega će korist imati svi“, zaključio je Ivan Jelčić, direktor HERAG-a.

Više o rezultatima ovog projekta možete pronaći u brošuri koju je izradio HERAG.

Europa.ba