Euroinvest iz Brčkog spremnog za izvoz: Evropska unija i Vlada Njemačke podržavaju bh. preduzeća

Veliki broj malih i srednjih preduzeća u BiH je pretrpio ogromne finansijske gubitke tokom poplava koje su se desile u maju 2014. godine. Poplave su direktno uticale na poslovanje kompanija i dovele do zaustavljanja proizvodnje, uništavanja usjeva i otkazivanja narudžbi, uključujući gubitak klijenata i kupaca. Zbog međusobne povezanosti preduzeća, negativni ekonomski efekti bili su evidentni širom države.

Uviđajući da je oporavak usporio dalji ekonomski razvoj poplavama pogođenih preduzeća, Evropska unija i Vlada Njemačke su inicirale Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Preduzeće Euroinvest iz Brčko Distrikta koje se bavi agrobiznisom pretrpjelo je direktne gubitke kao rezultat poplava u iznosu od preko 125.000 KM, uključujući oštećene sirovine i gotove proizvode, ali su indirektni gubici bili znatno veći. Kao i mnoga druga preduzeća koja su aplicirala i dobila bespovratna sredstva, Euroinvest je uložio u oporavak donatorska, ali i sopstvena sredstva.

Dušan Pavlović, finansijski i ekonomski savjetnik u preduzeću je izjavio da su bespovratna sredstva koja je Euroinvest dobio kroz EU ProLocal iskoristili za kupovinu novog traktora, sa četiri puta više konjskih snaga u odnosu na traktor koji su imali prije. Shodno tome, prinosi su porasli do 50 posto, jer korištenjem nove opreme mogu bolje obrađivati zemlju. Ovim je omogućeno zapošljavanje dodatnog radnika. Pavlović je također istakao da im je finansijska pomoć pomogla da dostignu nivo poslovanja koji su imali prije poplava i da je sve spremno za početak izvoza dijela vlastite proizvodnje.  Podrška koju su dobili kroz EU ProLocal pri implementaciji projekta za koji su dodijeljena bespovratna sredstva, bila je za njih vrlo značajna.

 

Europa.ba