Stanje Unije: predsjednik Juncker sljedeći tjedan održava svoj govor o stanju Unije za 2018.

Bruxelles, 7. rujna 2018.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održat će u srijedu, 12. rujna 2018., svoj četvrti po redu govor o stanju Unije u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Ovogodišnji se govor održava uoči europskih izbora 2019. i u kontekstu tekuće rasprave o budućnosti Europske unije s 27 država članica. U prošlogodišnjem govoru predsjednik Juncker iznio je svoju viziju budućeg razvoja Europske unije do 2025. i predstavio Plan za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju. Govor je bio popraćen konkretnim inicijativama za trgovinu, provjeru ulaganja, kibersigurnost, industriju i podatke. Na temelju toga nacionalni čelnici na svojem su sastanku u Tallinnu (Estonija) dogovorili „Program čelnika“ – popis najvažnijih pitanja i izazova za koje treba pronaći rješenje prije izbora za Europski parlament u svibnju 2019. Očekuje se da će 9. svibnja 2019. na sastanku na vrhu europskih čelnika u Sibiuu (Rumunjska) taj proces kulminirati ponovnim isticanjem svoje predanosti Europskoj uniji koja rješava pitanja od stvarne važnosti za njezine građane.

Govor će i ove godine biti popraćen novim prijedlozima te će se odmah s riječi prijeći na konkretna djela. Predsjednik će iznijeti prijedloge kojima se mogu ostvariti pozitivni rezultati za građane do sastanka na vrhu u Sibiuu i pripremiti teren za opsežnu raspravu uoči europskih izbora.

Kontekst

Govorom o stanju Unije započinje dijalog s Europskim parlamentom i Vijećem radi izrade godišnjeg programa rada Komisije. Utemeljen u Ugovoru iz Lisabona, govor o stanju Unije predviđen je Okvirnim sporazumom o odnosima između Europskog parlamenta i Europske komisije iz 2010. Tim je sporazumom propisano i da predsjednik i prvi potpredsjednik Komisije predsjedniku Europskog parlamenta i predsjedništvu Vijeća pošalju pismo namjere s podrobno opisanim mjerama koje Europska komisija namjerava poduzeti putem zakonodavnih i drugih inicijativa. Nakon govora o stanju Unije slijedi plenarna rasprava s članovima Europskog parlamenta. Prvi govor o stanju Unije održan je 2010. nakon stupanja na snagu Ugovora iz Lisabona,

a predsjednik Juncker za njega se počinje pripremati u srpnju. Informacije se prikupljaju iz cijele Komisije, uključujući povjerenike, kabinete, glavne uprave i veleposlanike EU-a. Predsjednik Juncker zatim krajem kolovoza održava dvodnevni seminar s Kolegijem povjerenika kako bi raspravljali o izazovima i prioritetima za sljedeću godinu. Pri izradi nacrta govora predsjednik Juncker u velikoj se mjeri savjetuje i s dionicima izvan Komisije te razgovara s čelnicima diljem Europe i svijeta, Konferencijom predsjednika i klubovima zastupnika u Europskom parlamentu, veleposlanicima pri EU-u, stalnim predstavnicima i vodećim europskim skupinama za strateško promišljanje.

Dodatne informacije

Prethodni govori o stanju Unije predsjednika Junckera

Europa.ba