EU nastavlja pomagati žrtvama mina i uklanjanje mina u BiH

“Evropska unija je jedan od najvećih međunarodnih donatora Bosne i Hercegovine u podršci borbe protiv mina i do sada je obezbijeđena pomoć za više od 200 žrtava i njihovih porodica u 25 opština širom BiH,” rekao je Gianluca Vannini, vršilac dužnosti Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH na otvorenju umjetničke kolonije “Govorimo o sposobnostima!” u utorak 28. avgusta u Banja Luci.

Evropska unija je podržala trodnevnu umjetničku koloniju “Govorimo o sposobnostima!” koja promoviše prava, ali i sposobnosti i kreativni potencijal žrtava mina i osoba sa invaliditetom podižući svijest o problemima s kojima se suočavaju.

Umjetnička kolonija okuplja 25 bh. umjetnika, većinom umjetnika s invaliditetom koji promoviraju potrebu za sigurnim okruženjem. Ovim aktivnostima naglašavaju potrebu za sprečavanjem novih incidenata sa ljudskim žrtvama i osnaživanje žrtava mina, kako bi ostvarili svoja prava i dobili priliku da daju svoj doprinos svojim zajednicama.

“Potrebe žrtava se moraju sistemski riješiti, i preživjelima se treba omogućiti dostojanstven život, stoga će Evropska unija nastaviti pružati podršku kako bi se očistila minirana područja i eliminisali svi rizici do 2025. godine,” rekao je Vannini, dodavši da je ovakav događaj prilika da se prenese poruka kako invaliditet ne bi smio bio prepreka bilo kojem aspektu života.

Evropska unija je jedan od najvećih međunarodnih donatora programa za borbu protiv mina u Bosni i Hercegovini. Od 1996. godine, Evropska unija je podržala projekte s više od 46 miliona eura čime je podržano nekoliko glavnih stubova borbe protiv mina, kao što su podrška žrtvama, jačanje kapaciteta, uklanjanje mina i edukacija o rizicima mina.

Minirana područja su velika prepreka ekonomskom i infrastrukturnom razvoju. Kontinuiranu podršku provedbi Ottawske konvencije i Strategije za mine Bosne i Hercegovine pružaju međunarodni partneri kako bi se omogućila provedba preuzetih obaveza i ciljeva.

Europa.ba