Usvajanje Okvirne energetske strategije za cijelu zemlju važan korak ka integraciji u EU

Delegacija Evropske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravljaju jučerašnje usvajanje Okvirne energetske strategije za cijelu zemlju od strane Vijeća ministara BiH.

Ovo je važan korak ka otvaranju vrata za finansijsku podršku EU energetskom sektoru BiH u okviru IPA-e II. Riječ je i o stvaranju vizije za budući razvoj energetskog sektora u BiH, iskorištavanjem njegovog potencijala koji može potaknuti održivi ekonomski rast i uspostaviti okvir za uspješne investicije.

Ova strategija bi trebala poslužiti Bosni i Hercegovini u rješavanju pitanja sigurnosti snabdijevanja, diverzifikacije izvora snabdijevanja, efikasnijeg i ekološki održivog korištenja domaćih resursa, te promovisanja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Evropska unija ohrabruje vlasti Bosne i Hercegovine da ozbiljno uzmu u razmatranje okolišne aspekte koji se trebaju uskladiti sa standardima i politikama EU kako bi se osigurao sveukupan održiv razvoj i rast.

Spremni smo i dalje raditi sa svim relevantnim akterima kako bi se definisala podrška energetskom sektoru, koji može služiti kao okosnica za sveukupan ekonomski rast Bosne i Hercegovine.

Europa.ba