Ukrajina: Na popis sankcija EU dodala šest subjekata koji su sudjelovali u izgradnji mosta Kerč kojim se nezakonito pripojeni Krim povezuje s Rusijom

Vijeće je dodalo šest subjekata na popis osoba na koje se primjenjuju mjere ograničavanja zbog djelovanja kojim se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine. Ti su subjekti uvršteni na popis zbog sudjelovanja u izgradnji mosta Kerč koji Rusiju povezuje s nezakonito pripojenim Krimskim poluotokom. Oni su svojim aktivnostima pomogli Rusiji da učvrsti nadzor nad nezakonito pripojenim Krimskim poluotokom čime se dodatno podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Mjere obuhvaćaju zamrzavanje imovine, što znači da se zamrzava sva imovina u EU-u koja pripada tim subjektima, a osobe i subjekti iz EU-a ne mogu im staviti nikakva sredstva na raspolaganje.

Odlukom se ukupan broj subjekata koje je EU uvrstio na popis povećava na 44. Osim toga, EU je u okviru tog režima sankcija uveo zabranu putovanja za 155 pojedinaca te im zamrznuo imovinu.

Pravni akti, uključujući imena osoba na koje se sankcije primjenjuju, mogu se pronaći u Službenom listu EU-a od 31. srpnja 2018. Vijeće ih je donijelo pisanim postupkom.

Ostale mjere EU-a uvedene kao odgovor na krizu u Ukrajini obuhvaćaju:

  • gospodarske sankcije usmjerene na određene sektore ruskoga gospodarstva, trenutačno na snazi do 31. siječnja 2019.
  • mjere ograničavanja kao odgovor na nezakonito pripojenje Krima i Sevastopolja, koje su ograničene na područje Krima i Sevastopolja, a na snazi su do 23. lipnja 2019.

Službeni list Europske unije

Pregled mjera ograničavanja EU-a donesenih kao odgovor na krizu u Ukrajini

Europa.ba