Pismo sućuti komesara Johannesa Hahna udruženju Srebreničke majke

Brisel, 26.07.2018.

Poštovane članice Udruženja Srebreničke majke,

S velikom tugom sam primio vijest o smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice vašeg Udruženja. U ime Evropske komisije, želio bih izraziti iskreno saučešće njenim najdražima.

Bio sam veoma impresioniran i dirnut kada sam prije tri godine upoznao Hatidžu, tokom njene posjete Briselu kada je u Evropskoj komisiji prisustvovala otvaranju izložbe fotografija “Žene Srebrenice”, upriličene povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Genocid u Srebrenici ostavio je ožiljke na cijelu Evropu. I nebrojene duboke rane. Moralno nas sve obavezuje da nikada ne zaboravimo. Pomirenje je i dalje osnovni cilj naših aktivnosti, što zahtijeva pronalaženje svih nestalih osoba i dovođenje ratnih zločinaca pred lice pravde, a time i pravdu i smiraj za žrtave i njihove porodice. EU podržava ove napore u poslednje dvije decenije i nastaviće to da čini.

Imali smo sreću da imamo Hatidžu koja je bila inspiracija za naš rad na postizanju pravde i pomirenja. Moramo održati njenu zaostavštinu tako što ćemo nastaviti raditi na zajedničkoj budućnosti, zasnovanoj na istini, za Bosnu i Hercegovinu i cijeli Zapadni Balkan u Evropskoj uniji.

S poštovanjem,

Johannes Hahn

 

Originalno pismo

Europa.ba