Tranzicija od oporavka ka razvoju: Ambasador Wigemark i UNDP posjetili Modriču

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, posjetili su danas Modriču gdje su se upoznali sa aktivnostima na oporavku od poplava i klizišta, te postignućima ostvarenim unutar projekta Lokalni integrisani razvoj, koji se u ovoj opštini provode uz podršku EU i UNDP-a.

Cjelodnevna posjeta je započela obilaskom naselja Oteža u Modriči, gdje je u toku izgradnja kuća za porodice čiji su domovi uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Devet porodica iz Modriče će dobiti nove kuće, dok će stambeni objekti 22 porodice biti sanirani kako bi se stekli odgovarajući uslovi stanovanja, sve u sklopu 15 miliona eura vrijednog Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje.

Nakon obilaska gradilišta i razgovora s korisnicima, Ambasador Wigemark istakao je kako je upravo ovo vid saradnje koji Evropska unija želi razvijati: „Želimo raditi s lokalnim samoupravama, jer je to najbolji način da dopremo do građana. Mi radimo i sa entitetskim i državnim vlastima, ali u lokalnoj zajednici najbolje vidimo rezultate“.

Jedna od korisnica Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje je i Stana Petrović. „Ne mogu opisati koliko sam sretna. Najvažnije u životu je da imaš svoj krov nad glavom,“ kazala je ona. Njen dom je uništen u klizištima 2014. godine, a u naselju Oteža je u toku izgradnja njenog novog doma.

Nakon gradilišta u Oteži, delegacija je posjetila sportsku salu koja je također obnovljena uz podršku Evropske unije u sklopu projekta Lokalni integrisani razvoj. Ovu posjetu Ambasador Wigemark i g. Khoshmukhamedov su iskoristili kako bi uručili donaciju sportske opreme za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Opština Modriča je, uz podršku projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR) koji je dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, Strategiji razvoja pristupila na integrisan način. Cilj je bio unaprijediti  usluge javne uprave, smanjiti troškove administracije, te investirati u infrastrukturu i otvoriti nova radna mjesta za socijalno ugroženo stanovništvo.

Opština Modriča je jedan od primjera pomoći nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, gdje je lokalna zajednica napravila tranziciju od oporavka ka razvoju, primjenjujući integrisan pristup. Optimizacijom troškova napravljene su uštede od nešto više od pola miliona konvertibilnih maraka, a sav taj novac biće uložen u razvojne projekte,“ izjavio je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a.

Predstavnici EU i UNDP-a su se sastali i sa opštinskim čelnicima i lokalnim poduzetnicima, koji su im predstavili rezultate postignute u okviru projekata i izazove privrede u ovoj sjevernobosanskoj opštini.

„Želimo da se zahvalimo svima koji su našli za shodno da pomognu razvoju Modriče. Zajedno smo usrećili ljude i to je ono što je bitno,“ izjavio je tokom posjete načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Osnova razvoja u ovoj sjevernobosanskoj opštini je poljoprivreda. Više o aktivnostima na ovom polju, te aktivnostima podržanim kroz projekat Lokalni integrisani razvoj možete saznati iz priče na linku: http://bit.ly/2LyVTe0

Europa.ba