Modriča: Poljoprivreda kao strateški osnov razvoja opštine

Među prioritetima u Strategiji razvoja ove sjevernobosanske opštine je stvaranje boljih uslova za poljoprivredu. Opština Modriča je, uz podršku Evropske unije i UNDP-a, Strategiji razvoja pristupila na integrisan način. Cilj je bio  unaprijediti usluge javne uprave,  smanjiti troškove administracije, te investirati u  infrastrukturu i otvoriti nova radna mjesta za socijalno ugroženo stanovništvo.

Piše: Elvira Jukić-Mujkić

Gavro Bradašević već treće ljeto povećava svoje zasade soje, a ove godine prvi put ima zagarantovan otkup uroda od sjemena koje je dobio od Evropske unije. Kako bi pomogla poljoprivrednicima, Opština Modriča približila je uzgajivače soje i kompaniju kojoj je taj proizvod potreban u proizvodnji ulja.

Oni su nas povezali sa Bimalom – to je ipak firma malo ozbiljnija. Prije nego što smo posijali, znali smo da će soja biti 68 feninga. Naše je onda da biramo hoćemo li sijati ili nećemo biti“, kaže Bradašević kome „zagarantovani otkup znači puno“.

Poljoprivrednik već deset godina, Bradašević trenutno obrađuje oko 30 hektara zemlje na kojoj uzgaja soju, pšenicu i kukuruz, a ima i farmu svinja. Soju uzgaja već tri godine, a u maju je postao jedan od korisnika sjemena soje u projektu „Lokalni integrisani razvoj” (LIR), koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Novo sjeme mu je pomoglo da proširi svoje usjeve. Proizvodnja soje povećava se u posljednjih nekoliko godina u Modriči, a i susjedne opštine imaju sve više proizvođača. Bradašević se nada novim uzgajivačima soje i poticajima.

U Modriči su u protekloj godini poljoprivrednici bili uključeni u aktivnosti podizanja nasada jagode i lješnjaka. Evropska unija i UNDP u saradnji sa opštinom su ove godine podržali proizvođače soje“, kaže Jovan Popović, referent za poljoprivredu u Opštini Modriča.

Podrška razvoju poljoprivrede i povećanju zapošljavanja je među osnovnim aktivnostima projekta LIR, koji pomaže jačanju  lokalnih zajednica.

Tako je sufinansirana i kupovina nove mašine u modričkoj fabrici obuće Alfa koja širi svoju proizvodnju, a  s pokretanjem novog pogona, očekuje 80 novih radnika, uz trenutno oko 400 zaposlenih. U Alfi se obučavaju i zapošljavaju mladi ljudi iz Modriče, neovisno od njihove stručne spreme.

Nije struka koju sam završila, ali znam da radim posao i zadovoljna sam“, kaže devetnaestogodišnja Tanja Marković, po struci poljoprivredni tehničar. Ona radi u Alfi od početka ove godine. Osnovana prije 30 godina, fabrika danas proizvodi nekoliko stotina modela obuće, uključujući i ortopedsku obuću, a najviše izvoze na tržište Švicarske, Austrije i Mađarske, pojasnili su iz kompanije.

Poljoprivreda najjača privredna grana

Načelnik Modriče, Mladen Krekić, kaže da je ulaganje u zapošljavanje “najljudskije” kada govori o  važnosti zaposlenja u osiguranju bolje budućnosti za cjelokupno društvo. “Zapošljavanje se može povećati kroz saradnju sa donatorima, kao što je to urađeno u procesu izrade ‘Strategije razvoja opštine Modriča 2017-2026’”, kaže Krekić. Prioritet nove strategije, prema njegovim riječima, je najrazvijenija privredna grana u ovoj opštini, poljoprivreda.

Sada i poljoprivrednici shvataju šta je zemlja i neće se oni obogatiti. Grana je to kojoj treba mnogo više pomoći, bolje prići“, kaže Krekić i naglašava kako su prijeko potrebni otkupljivači i poljoprivredne politike na višim instancama vlasti, ali je potrebno i da građani kupuju domaće poljoprivredne proizvode.

U opštini Modriča najčešće uspijevaju kukuruz, pšenica, ječam, zob, kupus, paprike, bostan, paradajz. U posljednjih nekoliko godina, sve prisutniji su i stočari.

Mi ćemo probati da u dijelu poljoprivrede napravimo iskorak, jer smatram da je poljoprivreda jedina grana koja ima šansu da se potpuno razvije u BiH“, kaže Krekić i objašnjava kako je potrebno stvoriti bolje poslovno okruženje i za poljoprivrednike i za njihove otkupljivače.

Desetogodišnja Strategija razvoja Opštine Modriča predvidjela je različite razvojne politike kao i budžetske uštede i administrativne racionalizacije.

Osamdesetosam projekata i mjera u ove tri godine će se uraditi u našem gradu, upravo zbog te strategije“, kaže Krekić.

Bolja javna uprava

Značajan rezultat opštinskog strateškog planiranja u saradnji sa projektom LIR bilo je i uspostavljanje Jedinice za upravljanje razvojem Opštine Modriča, JURA, koja se bavi planiranjem, vrednovanjem i izvještavanjem iz domena realizacije strategije. Strategija ujedno služi različitim opštinskim službama, javnim preduzećima i privatnicima kao pomoć pri pripremi i pisanju projektnih prijedloga.

Mario Đuran iz Jedinice za upravljanje razvojem pojašnjava kako su od formiranja Jedinice do danas, projektni prijedlozi pisani za opštinu, privatne kompanije i pojedince koji su nastojali pokrenuti start up, ali i poljoprivrednike kojima je bila potrebna pomoć u prijavljivanju na različite programe podrške, a sve u cilju osiguranja bolje javne uprave.

Strategija razvoja Modriče fokusirana je i na osiguranje uslova za bolju budućnost djece kroz proširenje kapaciteta gradskog vrtića i obnovu sportske dvorane. Kroz projekt LIR dodatno je finansirana i izgradnja bezbjednog prilaza dvorani, gdje se održavaju odbojkaške utakmice i druge sportske aktivnosti srednjoškolaca.

Ovo je nas natjeralo da i mi počnemo razmišljati da je to objekat koji je za nas jako koristan. Mi nemamo druge sportske dvorane izuzev te. Nju koriste i djeca iz srednje škole,  rekreativci,  preduzeća u Modriči i sportski klubovi“, kaže Krekić i podsjeća kako Modriča ima žensku i mušku odbojku u premijer ligi kojima je dvorana za trening veoma važna.

Borba protiv poplava

Modriča je bila među gradovima najviše pogođenim poplavama koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine, a stanovnicima i dalje prijeti opasnost od prekomjernih voda.

Kad je kiša, sve se vode sliju s brda u Modriču. Kad smo imali 2010. katastrofu, nije se moglo nigdje iz Modriče, sve je popucalo, izlilo se“, kaže načelnik i dodaje da je grad dodatno pretrpio velike štete tokom poplava s rijeke Bosne 2014. godine.

Projekt pravljenja kišne kanalizacije u Modriči ugrađen je u strategiju razvoja opštine i „najbolnije je pitanje“, objašnjava Krekić i dodaje da je idejni projekt vrijedan šest miliona maraka, koje ta opština trenutno nema. Uređenje kišne kanalizacije obuhvatilo bi i uređenje centralnog gradskog trga Dr. Milan Jelić i to ostaju prioriteti u infrastrukturnoj i komunalnoj politici opštine. Projektno-tehničku dokumentaciju je uradio i finansirao UNDP, a Opština planira potrebni novac za realizaciju skupiti od donacija, vlastitih sredstava i kredita.

Europa.ba