Evropska godina kulturnog naslijeđa u Mostaru: Umjetničke radionice za najmlađe

Tokom 2018. godine, Evropske godine kulturnog naslijeđa, Evropska unija proslavlja raznoliko kulturno-historijsko naslijeđe u cilju promocije i otkrivanja različitih oblika zajedničkog naslijeđa i naglašavanja te značajne karakteristike koja stvara identitet jednog društva.

Umjetničke radionice za djecu “Kulturno naslijeđe – prostor slobode” su organizovane u saradnji sa Forumom 2024 i Timom “Mostar – Evropska prijestolnica kulture 2024.” u okviru FEstivala Nove MOstarske ENergije (FENOMEN) 22. jula, povodom obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta i kandidature grada Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Mirko Božić, pisac i profesor književnosti, voditelj književno-dramske radionice je rekao da je kultura najpozivitivniji aspekt jedne države te da kulturno naslijeđe predstavlja način na koji se država usklađuje sa kulturnim pejsažima Evrope i Evropske unije. “Iako politički još uvijek nismo članica Evropske unije, naša kultura je odavno dio evropske kulturne baštine”, Božić je rekao.

Lajtmotiv radionica je bio Stari most, svjetski kulturni spomenik i prostor umjetničke slobode kao i slobodnog promišljanja o kulturnom naslijeđu. Najmlađi Mostarci su imali priliku slikati Stari most, čitati i dramatizovati pjesmu “Emina” slavnog Alekse Šantića, kome je Mostar bio cijeloživotna inspiracija, te izrađivati tradicionalne servise za posluživanje kafe.

Učesnici radionica su takođe saznali više o Evropskoj godini kulturnog naslijeđa, a najpažljivijma su uručene nagrade. Za njih, bila je to odlična prilika da iskažu svoju kreativnost i uživaju u procesu prevođenja značajanog kulturnog naslijeđa u umjetnički izražaj.

Evropska unija je značajno doprinijela očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa tokom proteklih godina, što će se nastaviti i nakon Evropske godine kulturnog naslijeđa, budući da je to jedan od ključnih segmenata sveukupne politike EU u regionu. U znaku Evropskog kulturnog naslijeđa, do sada je organizovano više od 2850 događaja na kojima je učestvovalo više od million ljudi širom Evrope.

Za više informacija o Evropskoj godini kulturnog naslijeđa, molimo posjetite: http://europa.eu/cultural-heritage/about_en

Europa.ba