Važan iskorak za prioritetni projekat plinske infrastrukture između BiH i Hrvatske

Studija koju je finansirala Evropska unija uz podršku i aktivni angažman Sekretarijata Energetske zajednice potvrdila je finansijsku održivost južne plinske interkonekcije između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ovo predstavlja važan korak ka realizaciji interkonecije, s ciljem uspostavljanja nove opskrbne rute za Bosnu i Hercegovinu koja će joj donijeti raznovrsnu i pouzdanu opskrbu prirodnim plinom, ali i garantovati sigurnost opskrbe entiteta Federacije BiH. Planirano je da se ovaj projekat odobri do 2023. godine.

Plinska interkonekcija (Gas_03) dobila je status Projekta od uzajamnog interesa (PMI) 2016. godine. Sekretarijat Energetske zajednice će nastaviti aktivno podržavati ​​razvoj plinske infrastrukture u skladu s Akcionim planom za plin do 2020. godine.

Sekretarijat će takođe nastaviti s praćenjem razvoja Projekata od interesa za Energetsku zajednicu (PECI) i Projekata od uzajamnog interesa (PMI) iz oblasti plina i električne energije, te stoji na raspolaganju promotorima projekta za pružanje podrške u daljnjem razvijanju projektnih planova.

Europa.ba