Uvodnik komesara za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitrisa Avramopoulosa

Svi želimo sigurnu, prosperitetnu, slobodnu i mobilnu Evropu

Posljednjih nekoliko godina sve više su približile Evropsku uniju i Zapadni Balkan, produbljujući dugogodišnje veze i odnose širom našeg evropskog kontinenta. Sa jedne strane, pokazalo se da se postojećim migracijskim i sigurnosnim izazovima moguće baviti samo zajedničkim i prekograničnim pristupom, a zemlje Zapadnog Balkana bile su i ostaju najvažniji partneri u tom poduhvatu. Sa druge strane, evropski put se još jednom pokazao jedinom  održivom budućnošću za Zapadni Balkan – kao što je navedeno u Strategiji EU za Zapadni Balkan i perspektivi proširenja.

Danas započinjemo još jedno važno poglavlje u našoj zajedničkoj istoriji, posebno po pitanju mobilnosti i migracija – i činimo to zajedno.

Prva runda pregovora održana 9. jula o sporazumu o statusu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o aktivnostima koje provodi Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu, bila je veoma konstruktivna. Strane su razgovarale o cijelom sporazumu i našle dodirne tačke za sva  glavna pitanja. Kada se ovaj sporazum postigne i finalizira, službenici graničnog nadzora, raspoređeni na vašim granicama, će imati pravo da obavljaju granične provjere na graničnim prelazima zajedno sa vašim nacionalnim službenicima za granični nadzor. Također će patrolirati duž granice kako bi nadzirali granicu, a bit će moguće koristiti i tehničku opremu. Ovaj sporazum donijet će posebnu dodanu vrijednost kako u smislu jačanja upravljanja granicom tako i borbe protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata u regionu. Posebno u postojećem kontekstu, sa povećanjem broja ilegalnih dolazaka i prelazaka granica u Bosni i Hercegovini, ovo će biti važan instrument za zaustavljanje ilegalnih kretanja. Što je još važnije, ovakav vid sporazuma je instrument koji pokazuje spremnost na veće izazove u budućnosti, te predstavlja sljedeći korak u saradnji sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu – jedan važan iskorak koji je u najboljem interesu kako zemalja Zapadnog Balkana tako i Evropske unije. Evropska komisija nastavlja podržavati Bosnu i Hercegovinu, i finansijski i operativno. To je zajednički izazov kojim se moramo baviti zajedničkim snagama.

Snažnije upravljanje granicama ide ruku pod ruku sa drugim ključnim elementom naše saradnje: mobilnost u okviru bezviznog režima. Uvijek sam govorio da se nadam da ćemo veoma brzo imati bezvizni režim sa cijelim regionom. Bezvizni režim puno znači svim našim građanima, njihovom povezivanju na profesionalnom, ekonomskom i kulturnom nivou. Istovremeno, putovanje bez viza podrazumijeva i prava i obaveze – te kada se jednom dobije, svi moraju osigurati da se sva mjerila ispunjavaju, kao i da nema zloupotreba niti radnji koje bi mogle ugroziti ovo veliko postignuće. Nedavno odobreni Evropski sistem za informacije o putovanju i njihovom odobrenju također će doprinijeti zaštiti bezviznih putovanja za dobronamjerne putnike, te otkrivanju onih koji predstavljaju prijetnju ili rizik od ilegalnih migracija prije nego što i krenu na putovanje. Nastavit ćemo da pratimo, također i putem mehanizma za suspenziju viza, kao i da podržavamo Bosnu i Hercegovinu i sve partnere na Zapadnom Balkanu u ovom poduhvatu. Općenito govoreći, da bismo obezbijedili sigurno i bezbjedno upravljanje migracijama, moramo imati potpuno koordiniran pristup. U tom smislu, usklađivanje vizne politike partnera na Zapadnom Balkanu sa pravnom tekovinom EU dalje će doprinijeti smanjenju migracionih i sigurnosnih rizika.

Sada više nego ikad prije, EU i Zapadni Balkan učvršćuju svoju zajedničku istoriju, te napreduju ka zajedničkoj i prosperitetnijoj budućnosti. Intenzivirana saradnja po pitanju migracija, mobilnosti, granica, kao i borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala biće osnovni parametri partnerstva koje je mnogo šire i mnogo dublje. Građani Sarajeva, Beča ili Brisela svi žele istu stvar: sigurnu, prosperitetnu, slobodnu i mobilnu Evropu. Samo zbližavanjem političkim, operativnim, i budućim kada sve bude napredovalo adekvatno i institucionalno, moći ćemo to obezbijediti svojim građanima.

Europa.ba