50 porodica u Prijedoru uručeni ključevi novih domova

Pedeset najranjivijih povratničkih porodica u Prijedoru su dobile ključeve novih domova u zgradi izgrađenoj u okviru Regionalnog stambenog programa kojeg podržava Evropska unija 13. jula 2018. godine. Iako su ovaj dan jako dugo čekali, korisnici programa nisu skrivali svoju sreću.

“24 godine čekam na stan. Izbjegao sam iz Sanske opštine i iz Zagreba. Dva puta sam ostao bez ičega. Prethodni smještaj u kojem sam bio posljednje četiri godine je bio neuslovan, nismo imali struje. Zahvalan sam donatorima koji su donirali novac za izgradnju stanova za nas”, rekao je Pero Plavšić, kojem su danas uručeni ključevi stana.

Anka i Nikola Tomić su takođe dobili trajan krov nad glavom. Tomići su 11 puta mijenjali smještaj, a danas su dobili ono što su čekali 23 godine nakon što su izbjegli iz Ključa.

Veoma sam sretan što sam u prilici da vam predam ključeve novih stanova i poželim uspjeh i sreću u novim domovima. Evropska unija je pružila značajnu podršku Bosni i Hercegovini i zemljama regiona u podršci izbjeglim i raseljenim licima i povratnicima”, rekao je Gianluca Vannini, vršilac dužnosti Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH.

Evropska unija je obezbijedila više od 49 miliona eura na području Bosne i Hercegovine u podršci održivih stambenih rješenja za oko 30.000 najranjivijih kućanstava u 72 zajednice širom države. Vannini je naglasio da će Evropska unija nastaviti podržavati reforme kojima je cilj kreiranje dugotrajnih rješenja i pomoći u osiguravanju da je svaka mjera održiva. “Dosta toga je učinjeno zahvaljujući posvećenosti i volji svih uključenih u Regionalni stambeni program”, rekao je Vannini i dodao da se značajni napori trebaju ulagati kako bi se osigurala održivost programa.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je istakla važnost Regionalnog stambenog projekata zahvaljujući kojem su rješena stambena pitanja porodica koje su više od 22 godine raseljene.“Veoma je bitno da će porodice koje će biti smještene u ovu zgradu biti tretirane po modelu socijalnog stanovanja i da će ubuduće dijeliti sudbinu svih onih koji će na ovakav način rješavati stambeno pitanje, što znači da će lokalne vlasti pomoći u daljem održivom stanovanju u ovim zgradama”, izjavila je ministrica Borovac.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora zahvalio je Evropskoj uniji i svim zemljama donatorima projekta koji pomaže lokalnoj zajednici u rješavanju stambenog pitanja izbjeglica i raseljenih lica. “S ponosom i zahvalnošću kažem da će danas useliti prvih pedeset porodica. U planu je izgradnja još jedne zgrade sa 32 stana koji će imati istu namjenu”, istakao je Đaković. “Danas useljena stambena zgrada u Prijedoru prva od 284 koje se trenutno grade u devet gradova u Republici Srpskoj”, rekao je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Izgradnja nove stambene zgrade u Prijedoru realizovana je u okviru BiH3 potprojekta, ukupne vrijednosti od 17,4 miliona eura, namijenjena izgradnji 552 stambene jedinice za 2200 korisnika kako bi podržala raseljene osobe i izbjeglice u Bosne i Hercegovini. 2018. je rekordna godina za BiH te će se osigurati izgradnja 830 novih stambenih jedinica, a očekuje se da će se 700 porodica useliti u 2019. i preko 1000 porodica u 2020. godini.

Ukupna vrijednost Programa iznosi 584 miliona eura, a isti ima za cilj pomoći oko 74.000 izbjeglica i raseljenih lica u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji u periodu od pet godina. Najveći donator programa je Evropska unija koja u Programu učestvuje sa 234 miliona eura, odnosno sa 49 miliona u BiH.

Europa.ba