Evropska godina kulturnog naslijeđa: 100 godina češke kulturne historije i priča

2018. godina proglašena je Evropskom godinom kulturnog naslijeđa. Tokom cijele godine, Evropska unija proslavlja raznoliko kulturno-historijsko naslijeđe u cilju promocije i otkrivanja različitih oblika zajedničkog naslijeđa.

Događaj “100 godina priča”, organizovan 5. jula u saradnji s Udruženjem građana češkog porijeka “Ceská beseda” Sarajevo, prilika je za podsjećanje na češku kulturu u Bosni i Hercegovini i obilježavanje stotinu godina samostalne Republike Češke.

Obraćajući se prisutnima, šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH, Jan Snaidauf istakao je da Evropska unija pridaje posebnu pažnju promociji zajedničkog kulturno-historijskog naslijeđa i zajedničkih vrijednosti tokom Evropske godine kulturnog naslijeđa te da je kulturno-historijsko naslijeđe jedan od najvidljivih primjera zajedničkih vrijednosti.

“Kultura ima jedinstvenu moć da nas zbliži, pomogne da se bolje upoznamo, razumijemo i cijenimo naše različitosti”, Snaidauf je istakao te je podsjetio da iako dijelimo zajedničku prošlost, kulturu i evropske korijene, bitno je razmišljati o budućnosti.

Navodeći da je Republika Češka, relativno nove članica Evropske unije, ostvarila uspjeh u poticanju razvoja ekonomije a i drugim oblasti, Snaidauf je napomenuo da Bosna i Hercegovina može pratiti primjer Češke Republike u procesu evropskih integracija.

Značajan doprinos češke zajednice razvoju moderne industrije, arhitekture, kulture i umjetnosti širom Bosne i Hercegovine služi kao podsjetnik zajedničkog porijekla, prošlosti i zajedničkog evropskog kulturnog naslijeđa koje se treba njegovati i očuvati za naredne generacije.

Klára Von Kriegsheim Kadlecová, zamjenica ambasadora Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini ukazala je na dugu istoriju čeških organizacija i udruženja te njihov doprinos njegovanju kulture i tradicije Čeha u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o zajedničkoj prošlosti i kulturno-historijskom naslijeđu širom Evrope, Kadlecová je podsjetila na brojne proslave posvećene obilježavanju kulturnog naslijeđa koje se organizuju u Češkoj Republici te proslavi slavenske pismenosti i jezika.

Bogato kulturno veče sastojalo se od nastupa tradicionalnih pjesama koje je izveo Tryone hor iz Libereca, čitanje pjesme “Emina” Alekse Šantića na češkom i našem jeziku i otvaranje izložbe posvećene Janu Husu, istaknutom češkom filozofu i ideologu češke reformacije.

Učesnici su imali priliku posjetiti trajnu postavku Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, koja je i sama kulturno-historijsko naslijeđe, a čuvar je originalnih rukopisa poznatih bosanskohercegovačkih pisaca.

Evropska unija je značajno doprinijela očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa u prošlosti, što će se nastaviti i nakon Evropske godine kulturnog naslijeđa, budući da je to jedan od ključnih segmenata sveukupne politike EU u regionu. Tokom 2018. – godine Evropskog kulturnog naslijeđa, do sada je organizovano više od 2850 događaja na kojima je učestvovalo više od million ljudi širom Evrope s ciljem boljeg upoznavanja kulturno-historijskog naslijeđa.

Za više informacija o Evropskoj godini kulturnog naslijeđa, molimo posjetite: http://europa.eu/cultural-heritage/about_en.

Europa.ba