Obnova pravosudnih institucija u Tuzli uz pomoć EU

Građani Tuzle će dobiti nov Općinski sud od 5500 m2 koji se gradi uz finansijsku pomoć Evropske unije. Ovaj projekat, u vrijednosti 4,5 miliona eura uključuje i obnovu postojećih prostorija Kantonalnog suda i Kantonalnoog tužilaštva, što predstavlja najveću investiciju u pravosudnu infrastrukturu na jednom području u Bosni i Hercegovini.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, položio je temelje za izgradnju novog Opštinskog suda u Tuzli, 5. jula. Tom prilikom, ambasador Wigemark je naglasio da je snažno, profesionalno i nezavisno pravosuđe neophodano za osiguravanje vladavine prava i boljeg kvaliteta građana svake zemlje, pogotovo za BiH koja teži ka članstvu u EU i da su za to neophodni odgovarajući uvjeti.

Evropska unija je uložila preko 50 miliona eura u podržavanje reformi u sektoru pravde u BiH, od čega je 20 miliona namijenjeno saniranju zgrada sudova i tužilaštava. Prostorije pravosudnih institucija sa sobom nose simboliku. U bilo kojoj zemlji, u Bosni i Hercegovini, u mojoj rodnoj zemlji, ili bilo gdje u Evropi, kada dođete u prostorije pravosudnih institucija želite ne samo da osjetite ponos, nego i povjerenje da će pravda biti zadovoljena i da su svi jednaki pred zakonom,“ rekao je ambasador Wigemark.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, izrazio je zahvalnost Evopskoj uniji na finansijskoj podršci za ovaj projekat i izrazio spremnost Gradske administracije da pored dosadašnje podrške, pomogne i u opremanju prostorija pravosuđa.

“Pomoć pravosuđu je zapravo pomoć građanima, kojima je potrebno efikasno i neovisno pravosuđe, jer samo takvo pravosuđe, je garancija zaštite prava i sloboda svih građana,” istakao je Imamović.

Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona, iskazao je zahvalnost u pomoći izgradnje tuzlanskih pravosudnih institucija.

Očekujemo da će povećanje kvaliteta radnih uslova u kojima rade nesumljivo odraziti i na efikasnost svih pravosudnih institucija, prvenstveno na brzinu rješavanja predmeta“, izjavio je Suljkanović.

U okviru projekta ostvarena je uspješna saradnja sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem Bosne i Hercegovine i vladama Švedske i Norveške.

Ovaj projekat je dio šireg paketa pomoći od 20 miliona eura koju EU daje BiH, kako bi se sanirale zgrade sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH.

Europa.ba