RCC pokrenuo novi projekat usmjeren na razvoj kulturnog i avanturističkog turizma na Zapadnom Balkanu

SARAJEVO – Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) zvanično je danas u Sarajevu obilježilo početak rada trogodišnjeg projekta posvećenog razvoju i promociji turizma na Zapadnom Balkanu. Projekat će pomoći da šest ekonomija Zapadnog Balkana prošire i objedine turističke proizvode kulturnog i avanturističkog turizma, naprave i promoviraju zajedničku ponudu, koja bi bila konkurentna na svjetskom tržištu i donijela dodatne prihode i nova radna mjesta.

Projekat razvoja i promocije turizma Vijeća za regionalnu saradnju rezultat je prioriteta koje su utvrdile vlade iz regiona i nastojanja Vijeća da ti prioriteti zažive u praksi, kako bi se doprinijelo ekonomskom rastu, zapošljavanju i konkurentnosti regiona.

„Za nas koji živimo u regionu dobro je poznato da su naši bogati prirodni potencijali i kulturno nasljeđe nedovoljno iskorišteni. Šest ekonomija Zapadnog Balkana postavile su prioritet da iskoriste turizam kao perspektivan sektor za ekonomski rast. Vijeće za regionalnu saradnju ih podržava u nastojanju da iskoriste ljepotu i kulturu regiona i otvore ga ka svijetu,“ rekao je generalni sekretar ove organizacije Goran Svilanović.

„Projekat je novitet u radu Vijeća, jer predstavlja zaokret naših aktivnosti sa razvoja u domenu politika na angažman u ciljanim sektorima, kako bismo dokazali da Regionalni ekonomski prostor ima mnogo toga da ponudi kako regionu tako i našim budućim gostima, ljubiteljima avanturističkog i kulturnog turizma. U naredne tri godine ovaj projekat Vijeća dodijeliće do 30 malih grantova, u pojedinačnoj vrijednosti od oko 50.000 EUR sa ciljem unaprijeđenja infrastrukture vezane za puteve kulturnog i avanturističkog turizma, a prvi pozivi za učešće u grant programu biće objavljeni već sredinom jula ove godine.”

Projekat je vrijedan 5 miliona eura i finansira ga Evropska unija (EU), a tokom naredne tri godine provodit će ga Vijeće za regionalnu saradnju i njegov projektni tim.

Andrea Vera iz Delegacije Evropske Unije (EU) u Bosni i Hercegovini izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja Projekta za razvoj i promociju turizma na Zapadnom Balkanu, dodajući da se projekt uklapa u strategiju EU za Zapadni Balkan, kao i  provedbu višegodišnjeg akcionog plana za regionalnu ekonomsku zonu (MAP REA).

“Sretan sam što baš ovdje, u sarajevskoj Vijećnici mogu podržati ovaj projekat, budući da je ova prekrasna zgrada obnovljena s EU fondovima. Region može puno da punudi – brojna turistička mjesta, raskrsnice kulture i mnogo avantura. Međutim, nisu svi lako dostupni, što je upravo ono što ovaj projekt treba učiniti – da stvori regionalne turističke rute s boljom infrastrukturom. ”

Projekat će obuhvatiti utvrđivanje najodrživijih zajedničkih puteva kulturnog i avanturističkog turizma, njihov razvoj kroz program grantova usmjeren na unaprijeđenje infrastrukture i kvaliteta usluga duž tih ruta, kao i svjetsku promociju zajedničke regionalne turističke ponude i atrakcija.

Projektne aktivnosti će biti provođene u saradnji sa vladama i privatnim i nevladinim sektorom u šest ekonomija Zapadnog Balkana radi privlačenja većeg broja turista, produžavanja njihovog boravka u regionu i povećanja prihoda i zaposlenosti u ovoj industrijskog grani.

Dan prije  predstavljanja turističkog projekta sastala se Radna grupa Vijeća za regionalnu saradnju za turizam Zapadnog Balkana. Radna grupa okuplja predstavnike ministarstava zaduženih za turizam, turističkih zajednica i privatnog sektora koji su razmatrali i utvrdili najodrživije zajedničke regionalne turističke rute koje će biti pripremiljene i promoviranei pod zajedničkim regionalnim brendom „Zapadni Balkan – Raskrsnica civilizacija“.

 

 

Više informacija o projektu

 

Video o projektu

 

https://www.rcc.int/news/399/new-rcc-project-to-focus-on-development-of-cultural-and-adventure-tourism-in-the-western-balkans

Za više informacija kontaktirajte:

Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju

tel: +387 33 561 700; fax: +387 33 561 701

mob: +387 62 345 271

e-mail: press@rcc.int

Internet stranica: www.rcc.int

Pratite nas na twitter.com/rccint i facebook.com/RegionalCooperationCouncil

Europa.ba