Digitalna skupština 2018: Komisija pokreće Digitalnu agendu za Zapadni Balkan

Na današnjoj Digitalnoj skupštini 2018 koja se održava u Sofiji, Bugarska, Evropska komisija i šest partnera sa Zapadnog Balkana zajedno pokreću Digitalnu agendu za Zapadni Balkan. Program ima za cilj podržati tranziciju regije ka digitalnoj ekonomiji i prednosti digitalne transformacije za građane, kao što je brži ekonomski rast, više poslova i bolje usluge.

Digitalna agenda posebno je posvećena tome da se u zemljama učesnicama investira u širokopojasnu povezanost, poveća stepen cyber sigurnosti, povjerenja i digitalizacije industrije, unaprijedi digitalna ekonomija i društvo, te podrži istraživanje i inovacije.

Ovom prilikom, u 13:40 (CEST), komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel također će održati govor na otvorenju Skupštine, zajedno sa sa ministrima sa Zapadnog Balkana (web stream).

Digitalna agenda temelji se na neformalnom summitu EU-Zapadnog Balkana od 17. maja 2018. u Sofiji, gdje su čelnici Evropske unije i partneri zapadnog Balkana posvećeni jačanju digitalne povezanosti u regiji.

Više informacija o Digitalnoj agendi se može pronaći u saopštenju za javnost i u brošuri. (Za više informacija: Nathalie Vandystadt – Tel.: +32 229 67083; Inga Höglund – Tel.: +32 229 50698)

Europa.ba