Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u sukobima

Povodom Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u sukobima, visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini, komesar za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica, komesar za humantiranu pomoć i upravljanje konfliktom Christos Stylianides i komesarka za pravdu, potrošače i jednakost spolova i Vĕra Jourova, izdali su zajedničku izjavu:

“Seksualno nasilje nad ženama i djevojkama, dječacima i odraslim muškarcima, gnusan je zločin, tim više kada se dešava u sukobima ili kao ratna taktika. To je teško kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Zbog toga je Evropska unija oduvijek bila najsnažnije predana osuđivanju i borbi protiv seksualnog nasilja, a što će nastaviti raditi i u budućnosti.

Svim osobama koje su preživjele ovaj vid nasilja mora biti garantovan pristup sveobuhvatnim uslugama psihološke i zdravstvene pomoći, kao i pravdi i naknadama. Od svih država očekujemo da učinkovito istražuju takve zločine, dovedu počionioce pred lice pravde i osiguraju da postoji odgovornost za zločine počinjene u prošlosti, kao i za njihovo daljnje sprječavanje.

Djeca rođena nakon silovanja u ratu i njihove majke, a koji se često suočavaju sa isključenjem i stigmatizacijom u svojim zajednicama i porodicama, trebaju biti zaštićeni i njihova prava zagarantovana.

Zajedno sa državama članicama, međunarodnim partnerima i civilnim društvom, Evropska unija radi na uključivanju poštivanja fundamentalnih ljudskih prava u mirovne napore širom svijeta.

Ne možemo pasivno posmatrati zločine koji ostavljaju tako duboke i dugoročne posljedice na ljudska bića, zajednice i cijelo društvo. Nastavićemo ulagati u podizanje svijesti, istovremeno gradeći društva sa više jednakosti, obrazovanja i poštovanja unutar i van naših granica. Ovo jeste i ostaće sama srž institucija Evropske unije i saradnje sa partnerima širom svijeta.

U potpunosti smo predani nastavku preduzimanja konkretnih koraka usmjerenih na prevenciju i eliminaciju seksualnog i rodno zasnovanog nasilja bilo u uslovima mira ili sukoba.

Akcije Evropske unije protiv seksualnog nasilja

U globalnom pristupu, naši politički alati imaju za cilj uklanjanje svih oblika seksualnog nasilja u sukobima kao dio širih nastojanja koja se tiču status žena, mira i sigurnosti, a koja su ključni aspekti prevencije sukoba, održavanja mira i održivog razvoja. Rukovodimo se ključnim ciljevima predviđenim Globalnom strategijom EU za spoljnu i sigurnosnu politiku, novim Evropskim koncenzusom o razvoju i Akcionim planom za rodnu ravnopravnost u EU II.

  • Evropska unija je u inicijalno investirala oko 500 miliona eura u aktuelnu zajedničku inicijativu EU i UN-a za eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.
  • godine, skoro 22 miliona eura dodijeljeno je humanitarnoj pomoći za prevenciju i odgovor na seksualno nasilje i rodno zasnovano nasilje širom svijeta.
  • EU trenutno predvodi “Poziv na akciju za zaštitu od nasilja zasnovanog na rodnoj ravnopravnosti u hitnim slučajevima”, globalnoj inicijativi sa više od 70 zainteresovanih strana za sprječavanje i ublažavanje rodno zasnovanog nasilja, od najranijeg početka krize. Takođe, u oblastima na kojima posluju naše misije i operacije ZVOP (Zajednička bezbjednosna i odbrambena politika), EU podržava 43 višegodišnja projekta u iznosu od 43 miliona eura i 2 relevantna višestranačka programa u vrijednosti od 8,5 miliona eura, s ciljem sprječavanja i rješavanja seksualnog nasilja. EU je nedavno pooštrila svoju politiku nulte tolerancije za zloupotrebe koje je izvršilo njeno osoblje raspoređeno u misijama u inostranstvu. Kao međunarodni okvir, EU je 2017. godine potpisala Istanbulsku konvenciju Vijeća Evrope, kao prvi panevropski pravni instrument i najsveobuhvatniji međunarodni sporazum za sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama, uključujući seksualno nasilje. Konvencija izričito prepoznaje takve zloupotrebe kao kršenja ljudskih prava.
Europa.ba