Izjava visoke predstavnice i potpredsjednice Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna povodom sporazuma kojeg su najavili premijeri Tsipras i Zaev u vezi spora oko imena

Svesrdno čestitamo premijerima Alexisu Tsiprasu i Zoranu Zaevu na njihovoj odlučnosti i vođstvu u postizanju ovog historijskog sporazuma između njihovih zemalja, koji će doprinijeti transformaciji cijele regije Jugoistočne Evrope. Ovaj uspjeh pripada liderima dviju zemalja i njihovim timovima, ali prije svega građanima obje zemlje, kao i cijele Evrope.

Pregovori koji su se održavali pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija uz posredovanje ličnog izaslanika generalnog sekretara UN-a, Matthew Nimetza, kao i uz jaku podršku Evropske unije, jasan su dokaz moći multilateralne diplomatije, dijaloga, poštivanja i volje da se i u slučaju najtežih problema pronađe rješenje u korist svih strana. Sada zajedno moramo iskoristiti ovu priliku kako bi je pratili vjetrovi mira i saradnje u cijeloj regiji.

Perspektiva članstva u Evropskoj uniji za Zapadni Balkan, kao što je nedavno ponovno potvrđeno na samitu u Sofiji, i dalje je najmoćnija stabilizacijska sila u regiji i naš je interes, kao i odgovornost, da je dobro iskoristimo. To je također bio krucijalan poticaj za ovaj sporazum, a u duhu dobre susjedske saradnje.

Očekujemo da Vijeće sada podrži naše preporuke od 17. aprila u vezi sa otvaranjem pregovora o članstvu sa Bivšom jugoslovenskom Republikom Makedonijom u junu. To ne samo da je zasluženo, u svjetlu odavanja priznanja značajnim reformskim rezultatima zemlje, već će i suštinski doprinijeti potpunoj provedbi sporazuma u interesu obje zemlje, regije i cijele naše Unije.

Evropska unija podsticala je i podržala ove pregovore od samog početka. Sada ćemo podržati sljedeće korake sa svim sredstvima koji su nam na raspolaganju, a u duhu dijaloga za našu zajedničku evropsku budućnost.

Europa.ba