Nagrađeni pobjednici foto-konkursa #MojaBiH

Dodjeljene su nagrade pobjednicima foto-konkursa #MojaBiH.

Iman Karišik, Affan Kaknjo, Filip Blažić i Osnovna škola “Novi Šeher” su pobjednici foto-konkursa #MojaBIH u četiri različite kategorije. Svojim fotografijama pokazali su na koji način vide Bosnu i Hercegovinu, njene ljude, prirodne ljepote, ali i izazove kroz koje prolazi.

U foto-konkursu su učestvovali mladi ljudi iz BiH u dobi od 6 do 25 godina. Pristiglo je više od 100 fotografija iz svih krajeva zemlje, dok su teme varirale od tradicije i kulture, do hrane i pejzaža.

Jedan od nagrađenih autora je Filip Blažić iz Istočnog Sarajeva koji je na konkurs dostavio fotografiju “Bosanskohercegovački Beatlesi”, na kojoj je prikazan vojni orkestar Oružanih snaga BiH pri dodjeli diploma za novu generaciju vojnika.

“To je bilo maglovito jutro, što je bilo savršeno vrijeme za fotografiju. Ponekad je potrebno samo sačekati pravi trenutak da se napravi savršeno djelo”, kazao je Blažić.

Foto-konkurs #MojaBiH je organiziran pod pokroviteljstvom ambasade Italije u Sarajevu, u saradnji sa Delegacijom EU u BiH, Misijom OSCE-a u BiH i UNICEF-om u BiH kako bi se istakla važnost fotografije i umjetnosti u širenju vrijednosti poštovanja i tolerancije . Putem ovog konkursa, mladi iz Bosne i Hercegovine su dobili priliku da izraze vlastitu kreativnost predstavljajući, svojim vršnjacima i odraslima, svu ljepotu i potencijal, ali i, vrijednosti i izazove zemlje koja prolazi proces pristupanja Evropskoj uniji.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi ocijenio je da je ovo bio način da se mladi ohrabre da daju svoj doprinos ulasku BiH u Evropsku uniju, jer su oni ti koji mogu biti protagonisti u Evropskoj uniji.

Upravo mladi u Bosni i Hercegovini mogu otvoriti vrate Evropske unije, sami kreirajući društvo bolje budućnosti,” kazao je ambasador Minasi.

Gianluca Vannini, vršilac dužnosti šefa Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH, istaknuo je da je jedan od strateških ciljeva ovog odjela uključivanje mladih u mnogobrojne raspoložive programe Evropske unije, koji će im omogućiti da putuju, studiraju, ali i da lakše dođu do zaposlenja u BiH. Izrazio je zadovoljstvo odličnim odazivom mladih na ovaj konkurs i kvalitetom pristiglih fotografija.

Vjerujem i vidim da su mladi ponosni na svoju zemlju. Ovim fotografijama izražavaju ne samo njihovu bliskost sa vlastitom zemljom i njenom tradicijom, nego i visoku intelegenciju i britkost uma u posmatranju vrijednosti Bosne i Hercegovine,” rekao je Vannini.

 

Nakon dodjele nagrada u EU Info Centru, uslijedila je diskusija o ulozi mladih u izgradnji budućnosti Bosne i Hercegovine na putu ka evropskim integracijama i o potrebi BiH da investira u svoje nove generacije.

Europa.ba